Secretarul general al ONU: Omenirea este ameninţată ca niciodată de un val de foamete și sărăcie

Secretarul general al ONU: Omenirea este ameninţată ca niciodată de un val de foamete și sărăcie

Distribuie

Omenirea este ameninţată ca niciodată de un val de foamete și sărăcie. Avertismentul a fost făcut de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a prezentat un raport despre consecinţele globale ale războiului din Ucraina. Secretarul ONU a accentuat că dacă anul acesta este marcat de accesul problematic la produse alimentare, atunci la anul anume lipsa de mâncare şi foametea vor afecta 1 miliard 600 de milioane de oameni.

„La trei luni de război în Ucraina, ne confruntăm cu o nouă realitate. Pentru cei din Ucraina, fiecare zi aduce noi vărsări de sânge și suferință, iar pentru oamenii din întreaga lume, războiul, împreună cu alte crize, provoacă un val fără precedent de foamete și sărăcie, lăsând în urmă un haos social și economic.”

Secretarul ONU a remarcat că prețurile produselor alimentare au crescut la niveluri record, populația din Asia și America de Sud fiind cea mai afectată. Antonio Guterres a adăugat că nicio ţară nu va rămâne neatinsă de criză.

„Oamenii vulnerabili și țările vulnerabile sunt deja puternic lovite. Dar nu vă înşelaţi. Nicio țară sau comunitate nu va rămâne neatinsă de această criză.”

Secretarul ONU a reiterat că invazia rusă în Ucraina trebuie să înceteze şi a cerut elaborarea unui acord global, care să permită exportul securizat al alimentelor produse în Ucraina prin Marea Neagră, precum şi accesul, fără obstacole, pe pieţele mondiale pentru alimentele şi îngrăşămintele ruseşti.
Unul din rezultatele principale ale discuțiilor purtate la Ankara, miercuri, între miniștrii de externe ai Rusiei și Turciei a fost declarația oficialului rus Serghei Lavrov despre siguranța trecerii navelor ucrainene cu cereale, cu condiția ca Ucraina să îşi demineze zonele de coastă.

La rândul său, Kievul, de teama că Rusia va folosi în scopuri militare aşa-numitul „culoar umanitar al cerealelor”, a cerut garanții de securitate şi a declarat că are nevoie de rachete anti-navă şi de escorte, asigurate de NATO.

Rusia este acuzată de Occident că a instituit blocadă navală asupra porturilor ucrainene de la Marea Azov şi Marea Neagră, şi mai afirmă că sancţiunile occidentale asupra exporturilor ruse agravează criza alimentară internaţională.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat recent că în Ucraina sunt blocate 25 de milioane de tone de cereale, iar această cantitate s-ar putea tripla până la toamnă.
Potrivit Comisiei Europene, înainte de război, exporturile ucrainene constituiau 12% din comerţul mondial cu grâu, 15% – din cel cu porumb şi jumătate – din exportul cu ulei de floarea soarelui.


Distribuie
..