Secretele culinare din culisele fotbalului! Ce delicii pariziene preferă jucătorii naţionalei Franţei

Secretele culinare din culisele fotbalului! Ce delicii pariziene preferă jucătorii naţionalei Franţei

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Au un regim strict, ţinut în secret, însă în zilele din afara cantonamentelor, campionii mondiali, jucătorii naţionalei Franţei, nu pot rezista savorii deliciilor pariziene. Pe reţelele de socializare, starul echipei, Kylian Mbappe se laudă că din meniul său zilnic nu lipsesc croissantele, iar de sărbători – torturile. Iar Antoine Griezmann petrece timpul cu familia preparând biscuiţi.

Gustul renumitei patiserii franceze nu este străin nici chişinăuienilor. Acum mulţi ani fiziciana de atunci Ina Vieru s-a îndrăgostit irecuperabil de gustul deliciilor rafinate şi a fost printre primii antreprenori din Capitală care a reuşit să deschidă o patiserie cu deserturi inspirate din cea mai renumită bucătărie din lume. Aşa că starurile fotbalului mondial se vor putea simţi şi în Moldova ca acasă.

Visul Inei Vieru de a aduce savoarea patiseriei franceze în Moldova a prins contur acum 16 ani. Fizician de profesie, şi fără experienţă în arta culinară, femeia s-a aventurat pe această cale după ce a gustat din deliciile îngerilor, la Paris.

Experienţa din Franţa a dus-o cu gândul la copilărie, atunci când pe timpul Uniunii Sovietice a gustat dintr-o prăjitură cu gust parizian, pregătită de profesoara de limbă franceză.

Drumul de la fizică la culinărie a fost pe alocuri anevoios şi plin de peripeţii, însă rezultatul a meritat toate provocările şi nopţile nedormite.

Trecutul academic a ajutat-o pe Ina Vieru să reproducă renumitele reţete franceze ţinute în secret de marii chefi, şi să le adapteze gusturilor moldovenilor.

Pentru a le oferi chişinăuienilor savoarea franceză majoritatea ingredientelor se importau, până şi untul era adus de peste hotare. Una dintre prăjituri a făcut două drumuri la Chişinău. S-a întâmplat după ce adusă cu avionul, a fost uitată în maşină şi aruncată de un prieten care ucrase la volan.

După ce a aflat cum se face crema, Ina Vieru a reinventat prăjitura cu caise, adaugând nuci în cocă, pentru a o face mai crocantă, a înlocuit caisele cu vişinele. Astfel deliciul a căpătat un gust autohton. Toate aceste experienţe i-au dat aripi să persevereze. Ina Vieru crede că prepararea prăjiturilor este o muncă la fel de dificilă ca şi efortul pe care îl vor depune fotbaliştii moldoveni la meciul cu selecţionata Franţei din preliminarele Euro 2020.

Patiseria franceză este pe placul nu doar a campionilor mondiali ci şi a membrilor renumitei orchestre de muzică populară de la noi.

Chiar dacă e cunoscut mai mult ca maestru al viorii, puţini ştiu că fiul lui Nicolae Botgros, Corneliu, este şi microbist.

Atât Corneliu Botgros cât şi Ina Vieru vor ţine pumnii naţionalei Moldovei deşi, recunosc că sunt mari admiratori ai Campionilor Mondiali.

Partida dintre Republica Moldova şi campioana mondială în exerciţiu, Franţa, se va disputa în data de 22 martie pe stadionul Zimbru şi va fi difuzată în direct la PRIME de la ora 21 şi 45 de minute.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •