Securitatea energetică a ţării, pusă în pericol. Experții economici critică acțiunile întârziate ale Guvernului în plata datoriei către Gazprom

Securitatea energetică a ţării, pusă în pericol. Experții economici critică acțiunile întârziate ale Guvernului în plata datoriei către Gazprom

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

”Guvernul nu a întreprins la timp măsurile necesare pentru a achita plata restantă pentru octombrie şi avansul pentru noiembrie, faţă de Gazprom. Acest lucru pune în pericol securitatea energetică a ţării.”
De aceasta părere sunt mai mulţi experţi economici.
În acelaşi timp ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a explicat în cadrul emisiunii ”În centrul atenţiei” de la Publika TV, că pentru alocarea banilor este necesară decizia Parlamentului, care va avea loc joi.
Spînu a precizat că i-a anunţat şi pe reprezentanţii companiei Gazprom despre acest lucru.

Liderul Partidului Schimbării Ştefan Gligor susţine că securitatea energetică a ţării a fost pusă în pericol.

„Din păcate, nu s-a acţionat imediat. Comisia a fost desfiinţată, acum se încearcă remedierea, soluţionarea acestei crize, prin utilizarea banilor, care au fost alocaţi „Energocom-ului”. Din păcate, se prezintă aşa de parcă de la început asta s-a avut în vedere. Este regretabil că se acţionează pe ultima sută de metri, în ultima secundă, şi punem în pericol securitatea energetică a statului.”

Şi fostul premier Ion Chicu critică modul în care guvernarea gestionează această situaţie.

„Trebuie să recunoaștem, însă, că spre deosebire de partida pierdută cu Miller, aici, acasă, guvernarea „verișoarelor” a jucat exemplar, din punct de vedere al PR-ului. Că era o sinucidere pură să dai așa bani din buget rușilor, înainte de a primi notificarea de la Gazprom despre „închiderea robinetului”. Speriați că rămânem fără gaz, cele 1,3 miliarde lei luați din buget nu ne par așa mare pierdere, nu-i așa?”, a punctat Chicu.

Iar expertul economic Veaceslav Ioniţă a scris pe pagina sa de faceboof că se creează o criză generată de proasta administrare a procesului. „Să mergi la Moscova, să îți asumi în numele Guvernului că va fi achitat consumul curent pe 22.11.21, apoi să vii acasă și să aștepți poate rușii vor uita de bani, este peste limitele raționalului”, a scris Ioniţă. Potrivit lui, este imoral ca de banii oamenilor de la sate, care îngheață de frig și se încălzesc cu vreascuri, să fie plătită căldura celor de la orașe”.

În cadrul emisiunii „În centrul atenţiei” de la Publika TV, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a respins acuzaţiile experţilo. Potrivit lui, contractul cu Gazprom prevedea şi anterior o asemenea modalitate de plată, doar că la această situaţie s-a ajuns din cauza creşterii semnificative a preţului de achiziţie.

„Tocmai din acest motiv că am dorit să mergem prin Parlament, să avem prima lectură, a doua lectură, să fie totul extrem de transparent, să nu apară nicio suspiciune cum sunt cheltuiţi banii. Noi nu vorbim de un ajutor de stat. – În oricare măsură vorbim despre alocarea banilor din contul statului. – „Termoelectrica” va fi în continuare datoare, doar că nu va fi datoare către „Moldovagaz”, dar va fi datoare în continuare către „Energocom”.”


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..