Semănatul grâului de toamnă se amână cu aproape o lună din cauza secetei

Semănatul grâului de toamnă se amână cu aproape o lună din cauza secetei

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
  1
  Share

Semănatul grâului de toamnă se amână cu aproape o lună.  Motivul este lipsa îndelungată a precipitaţiilor.
Pe unele sectoare pământul este uscat până la doi metri adancime, afirmă agricultorii.
Şi responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii spun că situaţia este foarte gravă şi compară seceta din acest an cu cea din 1947.

În anii trecuţi, agricultorii moldoveni începeau semănatul grâului de toamnă la mijlocul lunii septembrie şi încheiau procesul până în data de 15 octombrie. Seceta cumplită însă le-a dat fermierilor planurile peste cap. Nicanor Buzovoi, din satul Pârliţa, deţine peste 2 mii de hectare în raionul Ungheni, pe care de mai mulţi ani seamănă cereale. Acum însă nu se prea grăbeşte să cultive terenul. Aşteaptă ploile, iar între timp a început să pregătească solul.

„La 40 de centimetri afînăm solul. În cazul în care vor fi depuneri atmosferice. Mai uşor o să pătrundă apa în sol. El deja nu este tasat, şi respectiv se formează rezerva.”

Dezamăgit că a pierdut peste 80 la sută din recolta trecută de grâu, floarea soarelui şi porumb, fermierul planifică să reducă în acest an din suprafaţa însămânţată. Îi este frică să nu calce pe aceeaşi greblă. Mai ales că nici seceta nu dă semne că ar bate în retragere.

„Iată e uscat pe care nu l-ai lua, bulgări tari dacă îl scoate de la 40 de centimetri el e bolohan, mare şi uscat şi deja dacă îl întorci cu brazda numa îi faci rău. E totală dezamăgire, nici nu se discută”.

Iar reprezentanţii din cadrul Ministerului Agriculturii spun că seceta din acest an e cea mai drastică din ultimii 70 de ani.

„Noi putem să facem referinţă la 1949, an care ar fi similar acestui an. S-au pierdut ambele categorii de culturi. Termenul optim de însămânţare este 15 septembrie – 15 octombrie. În acest an am putea să-l deplasăm cu trei săptămâni şi chiar cu o lună mai târziu. ”

Asta însă cu o singură condiţie – dacă vor cădea precipitaţii. În primă fază, situaţia ar putea fi salvată de o ploaie ciobănească cu o durată de cel puţin o săptămână, susţin unii specialişti în agricultură. Meteorologii au veşti optimiste în acest sens.

„Ne aşteptăm să avem precipitaţii începând cu data de 27, 28 chiar inclusiv 29 fiindcă teritoriul are şanse să fie sub instabilitate atmosferică cauzată de un ciclon care va traversa în apropiere de teritoriul nostru şi ar putea să ne aducă precipitaţii. S-ar putea să avem cantităţi bune până la 15 milimetri”

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în luna septembrie a plouat mai mult în unele localităţi din raioanele Briceni şi Ocniţa. Cantitatea de precipitaţii nu a fost însă suficientă pentru a acoperi deficitul de umiditate din sol. Până în data de 28 septembrie, ţara noastră se va afla sub cod galben şi portocaliu de secetă hidrologică.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
  1
  Share