Singuri în lumea vârstnicilor. Cu pensii de mai puțin de 2 mii de lei pe lună, bătrânii trebuie să supraviețuiască într-o țară cu prețuri europene

Singuri în lumea vârstnicilor. Cu pensii de mai puțin de 2 mii de lei pe lună, bătrânii trebuie să supraviețuiască într-o țară cu prețuri europene

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Cuvântul pensionar în Republica Moldova, este de cele mai multe ori, sinonim cu sărăcia. Deși majoritatea nu-i observă sau nu prea le acordă atenție, mulți vârstnici trăiesc la limita existenței, iar puținii bani pe care îi primesc abia de le ajung de pâine. Cel mai greu le este oamenilor, care, ajunși la o vârstă înaintată, nu au pe nimeni pe lume și nici nu se mai pot întreține singuri. Noroc de unii oameni cu suflet mare, care se îndură și le trimit bani și ajutoare, ca să nu moară de foame sau frig.

Republica Moldova ascunde destine mai triste decât acum un secol, așa cum este cel al mătuşii Magdalena din satul Ţânţăreni raionul Teleneşti. Femeia are aproape 90 de ani și locuiește singură. Am găsit-o dormind, învelită cu câteva cojoace şi plapume. Geamul din cămeruţa rece, în care îşi duce veacul, este acoperit cu peliculă în loc de sticlă. Pe masă avea doar o bucată de mămăligă, pâine uscată și puţin zahăr.

„Pâine cu zahăr mănânc.”

Bătrâna, aproape oarbă, nu are copii și nici rude care să o ajute. Spune că a muncit o viaţă, iar acum are o pensie de 1500 de lei, care nu-i ajunge nici pentru strictul necesar. Nu mai știe nici când și-a cumpărat ultima dată o pereche de încălţăminte pentru iarnă.

„La deal am lucrat, mă duceam la ora cinci dimineaţa şi acasă la ora 23 seara.”

Femeia spune că rezistă datorită oamenilor buni, care îi mai aduc mâncare din când în când. O altă stradă aceeaşi dramă. Pe Parascovia Brădescu în vârstă de 79 de ani de ani am surprins-o în timp ce se întorcea de la biserică, unde se duce inclusiv pentru a mai strânge pomene.

„Ne-am deprins şi noi ca viermele cela din hrean, gândeşte că nicăieri nu e mai bine ca în hrean, apoi aşa şi noi.”

Mănâncă ceea ce mai poate creşte în jurul casei, de obicei cartofi şi fasole.

„Da în vremea sovietică tot asta mâncam.”

Din pensia de 1100 de lei nu-şi poate cumpăra nici medicamentele de care are nevoie.

„Spun că au mărit pensia de două ori pe an, măcar nu le ruşine ce spun. Mi-au adăugat în aprilie cinci lei şi acum un leu şi 40 de bani. Nici de două pâini de astea tăiate nu ne-au mărit.”

Bătut de soartă este şi Constantin, în vârstă de 55 de ani, care suferă de o dizabilitate încă din copilărie. Pensia pentru gradul său de invaliditate este de doar 600 de lei. Lucrează la o stână, iar în loc de bani este răsplătit cu o farfurie de mâncare. Pentru boala sa are nevoie de mai multe tipuri de medicamente, prea scumpe pentru el, așa că a renunţat demult la tratament.

„Nu am mamă, nu am tată, nici copii şi nici nu am fost însurat sunt singuratic. ”

Iar măicuța Anastasia, în vârstă de 90 de ani, spune că rezistă la aşa vârstă doar pentru că primeşte ajutor de la vecini, când un braț de lemne, când mâncare.

„Nu prea mănânc iau câte o gură de măr măcar sau aşa ceva.”

Vârstnicii cu pensii mici şi fără rude sunt ajutaţi de diaspora, care donează lunar câte 7 euro din salariu. Campania „Adoptă un bătrân” asigură săptămânal pensionarii vulnerabili cu câte o pâine şi conserve, dar şi cu lemne. Deocamdată sunt ajutaţi 177 bătrâni din mai multe localităţi din ţară, inclusiv din satul Ţânţăreni, raionul Teleneşti.

„Plec câteodată la ei şi văd pâine şi mâncare de câteva zile, cred că sunt obişnuiţi cu asta. Ei se gândesc la ziua de mâine şi fac economie la mâncare.”

Potrivit Casei Naţionale de Asigurări Sociale, cea mai mare pensie din Republica Moldova este de 200 de mii de lei, echivalentul a o mie de pensii medii. Printre cei mai bine plătiți sunt foştii procurori şi judecători, care primesc lunar între 20 şi 30 de mii de lei. Discrepanța dintre bătrânii cu pensii de lux şi cei care o duc de pe o zi pe alta este una uriaşă. Din cei aproape 700 de mii de pensionari, peste 500 de mii primesc o pensie sub minimul de existenţă, adică puțin sub două mii de lei.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •