Situație alarmantă pe piața carburanților. ANRE a stabilit prețuri și mai mari la benzină și motorină

Situație alarmantă pe piața carburanților. ANRE a stabilit prețuri și mai mari la benzină și motorină

Distribuie

Preţul benzinei A 95 se apropie cu paşi rapizi de 34 de lei pentru un litru, iar cel al motorinei de 31 de lei pentru un litru. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi preţuri plafon ce vor fi aplicate în weekend şi luni.

Astfel, un litru de benzină A 95 va costa de sâmbătă şi până luni inclusiv, 33 de lei şi 55 de bani, adică cu 32 de bani mai mult decât vineri. Iar motorina se scumpeşte cu 51 de bani şi va costa 30 de lei şi 91 de bani per litru.

Într-un comunicat de presă, ANRE precizează că se atestă în continuare o creştere a preţurilor pentru carburanţi la bursele internaţionale. Potrivit agenţiei, doar în ultimele două săptămâni cotaţiile Platts au crescut semnificativ. În cazul benzinei s-a ajuns la un nou record şi a fost depăşit nivelul de 1500 de dolari pentru o tonă. Iar în cazul motorinei s-a ajuns la 1370 de dolari pentru o tonă. În ambele cazuri reprezintă un record pentru ultimii zece ani.

Ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, a declarat în cadrul emisiunii Prime Time, de la Prime, că în depozitele importatorilor de produse petroliere sunt suficiente stocuri de carburanţi.

” Vreau să asigur agricultorii că acest produs este în depozitele importatorilor. În cadrul Comisiei Situaţii Excepţionale a fost discutat acest subiect şi vor fi luate măsuri ca combustibilul destinat pentru consum intern să aibă prioritate la trecerea punctelor vamale. ”

Acum câteva zile agricultorii s-au plâns că nu au de unde cumpăra motorină angro, în plin sezon agricol. Ulterior, ANRE a anunţat că va verifica stocurile de carburanţi ale benzinăriilor.


Distribuie
..