Socialistul Vladimir Ţurcan este noul preşedinte al Curţii Constituţionale

Socialistul Vladimir Ţurcan este noul preşedinte al Curţii Constituţionale

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Socialistul Vladimir Ţurcan este noul preşedinte al Curţii Constituţionale şi a fost ales în această funcţie cu votul majorităţii judecătorilor Curţii.

Decizia a provocat critici dure, atât în rândul opoziţiei, cât şi a deputaţilor din Blocul „ACUM”, care vorbesc despre politizarea instituţiei. Şi prim-ministrul Maia Sandu şi-a arătat nemulţumirea, în schimb, preşedintele Igor Dodon i-a îndemnat pe politicieni să nu-şi exprime, în public, opiniile despre activitatea Înaltei Curţi. Iar noul preşedinte al instituţiei, Vladimir Ţurcan, dă asigurări că nu se va lăsa influenţat politic.

„În cadrul activităţii a Curţii Constituţionale ne vom onora atribuţiile cinstit, corect şi nu vom fi supuşi niciunei forţe politice. În capul mesei va fi Constituţia şi doar Constituţia”, a spus preşedintele Curţii Constituţionale, Vladimir Ţurcan.

Vladimir Ţurcan este unul dintre cei mai longevivi deputați moldoveni, care a ajuns în Parlament în anul 2001, pe lista comuniştilor. De-a lungul timpului, Ţurcan s-a manifestat printr-un discurs românofob și pro-Moscova. Săptămâna trecută, în plenul Parlamentului, Ţurcan a declarat că vorbeşte limba moldovenească, iar astăzi, întrebat dacă este necesară revizuirea deciziei Curţii Constituţionale din 2013, privind denumirea limbii oficiale a ţării noastre, Vladimir Ţurcan a evitat să dea un răspuns clar.

„Nu este important cum se numeşte limba. Întrebările de acest gen, care sunt aruncate în societate, care este foarte politizată, poate să aducă doar la dezbinare”, a comunicat preşedintele Curţii Constituţionale, Vladimir Ţurcan.

Vladimir Țurcan este general-maior de poliție şi fost ministru al Afacerilor Interne. Din 2014, acesta este deputat în Parlament ales pe listele PSRM. În timp ce preşedintele Curţii se va afla în concediu sau deplasări, locul acestuia va fi ocupat de judecătorul Liuba Şova, a cărei limbă străină, vorbită stâlcit la interviul organizat de Guvern, a provocat amuzamentul internauţilor. Nu doar engleza magistratei a stârnit nedumerirea membrilor comisiei, dar şi răspunsul la alte întrebări.

„Noi vă mulţumim şi dacă, în final, aveţi anumite opinii, pretenţii…
– Daa, am opinii legate de Curtea Constituţională…
– Nu, nu… faţă de comisie, în raport cu membrii Comisiei? Noi am epuizat interviul…- De când nu a venit Hristos încoace, nu s-a schimbat nimic pe pâmânt. Când Hristos îşi alegea apostolii, toţi strigau: „Nu e bun”. Sfântul Petru era un pescar ordinar”, a spus judecătorul la Curtea Constituţională, Liuba Şova.

Alegerea lui Vladimir Ţurcan în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi a provocat critici dure din partea prim-ministrului Maia Sandu. Premierul susţine că procesul de votare ar fi fost viciat şi a cerut magistraţilor, deşi contrar legii, să spună public pentru cine şi-au dat votul. Maia Sandu a precizat că dezoligarhizarea nu înseamnă preluarea controlului asupra unei instituţii de către o altă forţă politică. În timp ce colegii săi de partid, Octavian Ţîcu şi Iurie Reniţă, la fel au criticat candidatura lui Ţurcan, liderul PPDA, Andrei Năstase, nu a avut, deocamdată, o reacţie publică la acest subiect. Într-o postare pe facebook, liderul informal al socialiştilor, Igor Dodon,  a îndemnat politicienii la corectitudine şi le-a sugerat să nu comenteze public componenţa Curţii Constituţionale.

Iar deputatul democrat Andrian Candu a felicitat-o ironic pe Maia Sandu şi pe cei din Blocul „ACUM”, cu ocazia finalizării cu succes aşa-zisei depolitizări a Curții Constituționale şi i-a întrebat dacă simt aerul schimbării?


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •