Șoferii prinși băuți sau drogați la volan ar putea scăpa doar cu amenzi. Procuratura Generală propune măsuri ”dure” pentru aceștia

Șoferii prinși băuți sau drogați la volan ar putea scăpa doar cu amenzi. Procuratura Generală propune măsuri ”dure” pentru aceștia

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Procuratura Generală cere modificarea pedepselor pentru şoferii băuţi sau drogaţi.
Alexandr Stoianoglo a propus, ca şoferii aflaţi la volan în stare de ebrietate, dar care nu au provocat accidente rutiere grave, să fie sancţionaţi doar contravenţional.
Procurorul General mai propune ca agenţii de patrulare să oprească doar şoferii, care încalcă regulile de circulaţie. ”Actualele pedepse nu sunt eficiente şi aduc pierderi mari bugetului de stat”, afirmă Procurorul General.

Procurorul general spune că fiecare a treia hotărâre judecătorească emisă în acest se referă la conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate. Cu toate că şoferii nedisciplinați au fost pedepsiţi dur, numărul cazurilor este în creştere.

„Analiza generală arată că din totalul infracţiunilor înregistrate, cazurile de conducere în stare de ebrietate variază de la media de 15 procente şi poate ajunge chiar până la 30 de procente săptămânal. Şi mai grav este faptul că această dinamică este în constantă creştere.”

În prezent, dacă eşti prins băut la volan, agenţii de patrulare îţi confiscă imediat permisul de conducere. Pe lângă asta, se aplică o amendă de peste 67 de mii de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii sau până la 4 ani de puşcărie. Totodată, se anulează dreptul de a mai conduce vreodată. Stoianoglo propune ca șoferii prinși băuți sau drogați să fie cercetați penal doar în cazul în care se produce un accident cu urmări grave. În celelalte cazuri, în lipsa unor consecinţe grave, persoanele vor fi atrase la răspundere contrvenţională, fiind pasibili de pedeapsă sub formă de amendă, muncă neremunerată în folosul comunităţii sau 15 zile de arest contravenţional.

„Venim cu iniţiativa ca în decurs de 30 de zile de la comiterea abaterii, cei prinşi băuţi sau drogaţi la volan să primească pedepsele binemeritate. În concret, propunem ca acţiunea de conducere a automobilului în stare de ebrietate fără urmări grave pentru viaţa sau sănătatea persoanei să fie trecută din categoria infracţiunilor penale în cele contravenţionale.”

De asemenea, Alexandr Stoianoglo propune ca oamenii legii să tragă pe dreapta doar șoferii care încalcă regulile de circulație.

„Oprirea va fi admisă doar în cazul încălcării vădită a regulilor de circulaţie rutiere, fapt ce va permite asigurarea în deplină măsură a prezumţiei nevinovăţiei. Factorul corupţiei este foarte ridicat în cazul opririi nejustificate a automobilelor, iar pe de altă parte, nu influenţează în niciun fel securitatea la trafic.”

Stoianoglo a precizat că pe parcursul acestei săptămâni documentul va fi transmis Guvernului. Potrivit datelor INSP, de la începutul anului 2021, au fost înregistrate 86 de accidente rutiere provocate de șoferii în stare de ebrietate. În consecință, 12 persoane au decedat, iar 102 au fost rănite.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..