Soluții anticriză de la directorul Moldovagaz. Cu ce propuneri a venit Vadim Ceban pentru depășirea crizei energetice

Soluții anticriză de la directorul Moldovagaz. Cu ce propuneri a venit Vadim Ceban pentru depășirea crizei energetice

Distribuie

Directorul ”Moldovagaz” are câteva propuneri pentru depășirea crizei energetice.
Între timp am putea rămâne din nou fără gaze naturale, dacă nu vom achita ”Gazpromului”, în avans, peste 60 de milioane de dolari.
Guvernul declară că examinează mai multe posibilităţi, inclusiv un nou contract cu concernul rus.

Şeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, a scris pe canalul său de Telegram că propune Guvernului să examineze posibilitatea majorării compensațiilor pentru consumatorii casnici, ținând cont de diferența dintre prețul la gaz inclus în tarif și cel de achiziție. Vadim Ceban mai scrie că, prin restituirea taxei pe valoare adăugată, poate fi evitată o deviere de peste 22 de milioane de dolari. Şeful MoldovaGaz consideră că Guvernul poate atrage împrumuturi externe, pentru a susține întreprinderile de stat din sectorul termoenergetic, ca să poată achita consumul de gaze. Totodată, Vadim Ceban accentuează că va cere companiei Gazprom o vacanță de plată.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului ne-a comunicat că Moldovagaz a semnalat riscurile de neîndeplinire a angajamentelor de plată și de sistare a furnizării de gaze. Anastasia Taburceanu a amintit că, săptămâna trecută, Comisia Situații Excepționale a luat nişte decizii şi că Guvernul examinează și alte măsuri, iar despre toate va comunica ulterior.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat, la o emisiune televizată, că după sezonul rece, autoritățile vor solicita un nou contract cu Gazprom. Actualul a fost semnat în 2006 și a fost prelungit de 19 ori. Potrivit ministrului Spînu, Gazprom nu a mai solicitat până acum niciodată plăţi în avans şi că această schimbare de atitudine este regretabilă.

Din 1 ianuarie Moldova achită 647 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. În noiembrie s-au plătit 450 de dolari, iar în decembrie prețul a crescut la 550.


Distribuie
..