Sondaj: Pentru cine ar vota moldovenii dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare

Sondaj: Pentru cine ar vota moldovenii dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare

Distribuie

Dacă duminică viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede 3 formaţiuni politice.
Pe prima poziţie s-ar clasa Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor, urmat de Partidul Acţiune şi Solidaritate, care ar acumula aproape acelaşi număr de voturi.
Acesta este rezultatul unui sondaj realizat de CBS-Research, la comanda IDIS „Viitorul”.
Conform aceluiaşi sondaj, Ion Ceban, Primarul Capitalei se bucură de cea mai mare încredere din partea electoratului, urmat de preşedintele Maia Sandu.

Dacă duminică s-ar organiza alegeri parlamentare, 65,5 la sută din moldoveni ar merge cu siguranţă la urne. Totuşi, aproape 14% au spus că nu vor vota.

Potrivit sondajului, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor sunt la egalitate 37,8 la sută dintre cei decişi ar vota pentru socialişti şi comunişti, iar pentru PAS – doar cu o zecime mai puţin. Partidul „ŞOR” ar obţine 12,6 procente. Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi formaţiunea „Partidul Nostru” nu ar accede în Parlament, pentru că nu ar acumula nici 4 procente din voturi.

Din alegătorii indecişi, aproape 25 la sută ar vota pentru comunişti şi socialişti, şi tot atâţia pentru Partidul Acţiune şi Solidaritate. Pentru Partidul „ŞOR” ar vota 8,2%, iar Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi formaţiunea „Partidul Nostru” nu ar accede în Parlament, pentru că nu ar acumula nici 3 procente din voturi.

În acelaşi timp, 73 la sută dintre participanţii la sondaj au spus că nu toate partidele sunt egale în faţa legii. 16 procente din respondenţi au declarat contrariul, iar 11 procente nu au putut răspunde la întrebare.

Sondajul mai arată că primarul Capitalei, Ion Ceban, se bucură de cea mai multă încredere şi a depăşit-o pe Maia Sandu, acumulând 45% din voturi. Preşedintele ţării a acumulat 37 de procente. Următorul în top este fostul şef al statului, Igor Dodon, cu 34,7 la sută. Vladimir Voronin se bucură de încrederea a 33,3 la sută din respondenţi. 32,8 procente au declarat că au încredere în Ilan Şor, iar 26,5 la sută – faţă de prim-ministrul Natalia Gavriliţa.

Sondajul CBS-Research a fost realizat la comanda IDIS „Viitorul”, pe un eşantion de 1 055 de oameni, cu marja de eroare de 2,8%.


Distribuie
..