Sondaj politic: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide politice ar accede în Legislativ

Sondaj politic: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide politice ar accede în Legislativ

Distribuie

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide politice ar accede în Legislativ. Cel puţin asta arată cel mai recent sondaj politic realizat la comanda comunităţii Watchdog.

Potrivit studiului, cele mai multe voturi le-ar acumula Partidul Acţiune şi Solidaritate, fiind susţinut de peste 29 la sută dintre respondenţi. În top urmează Partidul Socialiştilor, cu 22,5 procente dintre voturi şi Partidul Politic „ŞOR”, care este susţinut de aproape opt la sută dintre respondenţi. Ar accede în Parlament şi Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. Datele sondajului arată că formaţiunea se află la limită, întrucât ar obţine puţin peste cinci procente dintre voturi”.

În lista partidelor prezentate în sondaj, dar care nu ar acumula suficiente voturi pentru a intra în Parlament, apare şi Mişcarea Alternativă Naţională. Despre crearea acesteia a anunţat anterior primarul Capitalei Ion Ceban. Formaţiunea ar obţine doar 2,1 procente dintre voturi. Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr ar acumula 1,6 la sută din sufragii, Partidul Nostru – 1,5 procente, iar Partidul Democrat din Moldova ar fi votat de puţin peste un procent dintre respondenţi.

Aproape 11 la sută dintre persoanele intervievate spun că nu ar participa la alegeri, iar 16 procente nu ştiu pentru cine ar vota.

Întrebaţi care este personalitatea politică în care au cea mai mare încredere, cei mai mulţi dintre respondenţi, în jur de 24 la sută, au ales-o pe Maia Sandu. Pe locul doi, cu 16% dintre voturi, se clasează preşedintele de onoare al PSRM, Igor Dodon. În Ilan Şor au încredere 4,1 la sută dintre cei chestionaţi, iar în primarul Capitalei, Ion Ceban, 3,3 procente. Printre politicienii în care au încredere moldovenii se mai numără Vladimir Voronin, Ion Chicu şi Renato Usatîi.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 aprilie – 6 mai, pe un eşantion de 1111 persoane. Marja de eroare este de plus/minus 2,8 la sută. Chestionarul a fost realizat de CBS Research la comanda comunităţii Watchdog şi IPIS şi a fost finanţat de NED şi Open Society Foundations.


Distribuie
..