Spînu, luat la rost în Parlament, după ce în Moldova a fost instituită Stare de Alertă în ce priveşte aprovizionarea cu gaze

Spînu, luat la rost în Parlament, după ce în Moldova a fost instituită Stare de Alertă în ce priveşte aprovizionarea cu gaze

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Moldova a trecut la păcură!
Aseară a fost instituită stare de alertă în ce priveşte aprovizionarea cu gaze.
Decizia a fost luată de Comisia Națională pentru Situații Excepționale.
Vice-premierul Andrei Spînu a anunţat că începând cu ziua de ieri, „Termoelectrica” foloseşte păcură, iar rezervele ajung pentru o lună.
În acelaşi timp, instituţiile responsabile vor începe discuţii, privind achiziţia gazelor din România şi Ucraina.
Concomitent un grup de lucru din cadrul Guvernului va decide cum să ajute populaţia în sezonul rece, inclusiv cu lemne şi cărbune.
Autorităţile declară că negocierile cu „Gazprom” continuă, dar ele… ar putea dura.
Vice-premierul Andrei Spînu a raportat în Parlament situaţia creată.
Deputaţii au acuzat guvernarea că nu poate negocia un acord între ”Moldovagaz” şi ”Gazprom”.

„După ce ne-a asigurat săptămâni la rând că situaţia este sub control şi că nu există motive de îngrijorare, ieri Guvernul a instituit stare de alertă.”

Iniţiativa Partidului „ŞOR” de a audia reprezentanţii Guvernului în problema aprovizionării cu gaze naturale nu a fost susţinută de deputaţii PAS. Totuşi, parlamentarii din opoziţie au profitat de prezenţa în Parlament a vicepremierului Andrei Spînu şi l-au luat la întrebări.

„Ce-i cu gazul? Şi cu combustibil, diferite sorturi de combustibil.”

Spînu i-a spus lui Reidman că se face vinovat de faptul că Moldova s-a angajat să achite datoria regiunii transnistrene pentru gaze.

„Vreau să vă întreb dacă dumneavoastră aţi semnat protocolul din 23 aprilie 2007 între RM şi Gazprom. A semnat Zinaida Greceanîi şi Oleg Reidman. În care dumneavoastră aţi recunoscut datoria pe care o are Moldovagaz pentru Gazprom. V-aţi angajat să faceţi tot posibilul ca să nu mai avem acea datorie. Şi domnul Voronin. Domnul Reidman era consilierul dumneavoastră. Şi aţi adus ţara asta să fie şantajată energetic.”

„În rezultat am avut un contract normal. Un pic cam scump, dar după o formulă cunoscută şi cu rezultate cunoscute din timp. Voi nu aţi putut vorbi, nu aţi vorbit, aţi întârziat cu termenele şi azi îi căutaţi pe cei vinovaţi. ”

Vladimir Voronin i-a sugerat lui Spînu că pentru a reuşi să negocieze cu Gazprom un acord favorabil pentru Moldova ar trebui să nu mai fie atât de înfumurat.

„El e tânăr dar eu oleacă o să îi fac de „skidkă” când o să mă apuc de el în serios. Sursele energetice, dragul meu, întotdeauna au fost şi o să fie elemente politice. Voi să fiţi mai atenți când vă implicați în diferite aventuri legate cu „Krîmskaia platforma” cu alte chestii şi aşa mai departe. De aceea matale nu ţi-a deschis uşa nici Miler. Să dai nasul în jos şi să te apuci de lucru.”

„Indiferent cine v-a deschis dumneavoastră uşa, dumneavoastră aţi adus ţara unde aţi adus-o. Generația mea, generația mea, generația mea răspunde şi trebuie să scoată toată mizeria pe care aţi făcut până acum.”

La rândul său, socialistul Igor Dodon a declarat că Moldova nu are un contract de cumpărare a gazului rusesc pentru că Guvernarea a început prea târziu negocierile. Şeful statului ar trebui să se implice, spune Igor Dodon.

„Am înţeles că doamna preşedinte nu vrea să meargă la Summit-ul CSI care se desfăşoară în aceste zile la Minsk, a spus că pleacă doamna Gavriliţa. De ce nu pleacă preşedintele ţării la Minsk să se vadă cu Putin, să discute, să vadă ce facem cu gazul?”

Recent, fiind întrebată dacă şeful statului se va implica în procesul de negocieri cu Gazprom, purtătorul de cuvânt al Maiei Sandu, Sorina Ştefârţă, ne-a spus că Președinția va anunța dacă va întreprinde sau nu acțiuni în acest sens. Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, susţine că nu vede vreo componentă politică în procesul de negocieri.

„Eu cred că există o tendinţă şi un mare apetit a unor mijloace de informare în masă şi a unor experţi de a induce cât mai mult politic în aceste negocieri, acestea trebuie făcut cât mai mult în afara imixtiunilor politice.”

Contractul dintre Moldovagaz şi Gazprom a expirat la sfârşitul lunii septembrie.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..