Starea de urgență ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile

Starea de urgență ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile

Distribuie

Guvernul va cere Parlamentului să prelungească starea de urgenţă cu încă 60 de zile, în contextul războiului din Ucraina. Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a spus că nu există semne că situaţia în ţara vecină se îmbunătăţeşte, dimpotrivă, există riscul ca luptele să se dea şi în Sud, adică foarte aproape de frontiera cu Moldova. Pe lângă securitatea naţională, războiul pune în pericol securitatea energetică a ţării noastre, aşa că e nevoie de stare de urgenţă ca Moldova să poată cumpăra resurse energetice din alte ţări decât Federaţia Rusă printr-o procedură simplificată, a explicat oficialul.

„Potrivit informaţiilor disponibile, acţiunile militare sunt în continuă desfăşurare în mai multe regiuni ale statului vecin. În eventualitatea unei escaladări a situaţiei din Ucraina, numărul persoanelor refugiate ar putea creşte, la fel şi riscurile la care m-am referit anterior care ar putea pune în pericol şi ar perturba securitatea atât la frontieră, cât şi în interiorul ţării”, a declrata Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne.

Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a subliniat că este important să fie prelungită starea de urgenţă pentru ca ţara noastră să poată gestiona criza energetică provocată de războiul din Ucraina.

„La una dintre şedinţele Comisiei Situaţii Excepţionale noi am aprobat un cadru simplificat de achiziţie a energiei electrice pentru lunile mai şi iunie. Pentru buna organizare a acestui proces şi asigurarea ţării cu energie electrică în perioada următoare, susţinem aprobarea acestei hotărâri de Guvern.”

În perioada stării de urgenţă Comisia Situaţii Excepţionale poate emite, în caz de necesitate, mai multe dispoziţii printre care: instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară, un regim special de utilizare a spaţiului aerian, un regim special de lucru pentru agenţii economici şi instituţiile publice, interzicerea acţiunilor în masă, raţionalizarea, la necesitate, a consumului de alimente sau sistarea, la necesitate, a livrării apei potabile, energiei electrice şi gaze naturale sau combaterea dezinformării.

„În continuare, vom utiliza foarte judicios şi cu mult bun simţ această stare de urgenţă.”

Membrii Comisiei Situaţii Excepţionale au mai decis ca din Fondul de Intervenție al Guvernului să fie alocate 955 de mii de lei structurilor teritoriale de asistență socială, antrenate direct în procesul de gestionare a fluxului migraţional şi de refugiați. Pe lângă asta, 63,4 milioane de lei vor fi distribuite Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru acoperirea costurilor de funcționare a Centrelor de plasament temporar pentru refugiați.

Starea de urgenţă a fost instituită în Republica Moldova în data de 24 februarie, când a început războiul din Ucraina.


Distribuie
..