Stareţul Mănăstirii Nicoreni, părintele Rafail a fost petrecut astăzi pe ultimul drum

Stareţul Mănăstirii Nicoreni, părintele Rafail a fost petrecut astăzi pe ultimul drum

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 • 5
 •  
 •  
  5
  Shares

Stareţul mănăstirii „Sfântul Ilie” din Nicoreni, arhimandritul Rafail Bodiu a fost petrecut astăzi pe ultimul drum. Monahul a fost înmormântat în curtea mănăstirii, aproape de altarul bisericii și de chiliile călugărilor. Sicriul său a fost împodobit cu flori, aduse de cei peste o mie de enoriași care au venit să-și ia rămas-bun de la sfinția sa. Arhimandritul suferea de cancer, iar pe 22 octombrie urma să împlinească 61 de ani.

Peste o mie de oameni au venit să-și ia rămas-bun de la părintele Rafail. Din spusele enoriașilor, a fost o personalitate deosebită, plină de har.

„Pe Arhimandritul Rafail cred că tot nordul, cel puțin din generația mea îl cunoaște. Este și a fost un duhovnic care știa să îi promească pe toți cu inima deschisă, cu un sărut pe cap, cu o vorbă de alinare și am venit să îl petrcem pe ultimul drum”.

„Îl iubesc foarte mult toți copiii și familia noastră. Și l-au stimat și l-au iubit, a fost un povățuitor al nostru”.

”A fost un om foarte bun, a fost un om cu suflet mare, a fost un om grijuliu pe care îl interesa soarta tuturor și a copiilor și maturilor. Pe lângă faptul că era de ajutor era și un om care avea o un suflet plin de credință și bucurie. Radia a bunătate, radia a putere”.

Părintele Constantin Cemschii, care l-a cunoscut pe arhimandrit încă din anii de studenţie, spune că părintele Rafail a fost cu adevărat alesul lui Dumnezeu.

„Dânsul venise fără de cineva. Și l-a învrednicit Dumnezeu. Aceasta este o chemare, să îți iei „paramonul” pe tine și să fii un înger pământesc. Cu regret acuma îmi amintesc, că rar așa slujitori ca dânsul se învrednicesc de așa lucrare”.

La funeralii au venit fețe bisericești, enoriași din toată zona de nord, precum și persoane cu funcții publice.

„El a fost un pilon al credinței ortodoxe din Moldova. A fost un om cu suflet mare, ea ajutat pe toți cu ce a putut, i-a îndemnat pe toți să meargă pe calea cea dreaptă. Oricare problemă te îndemna să o rezolvi în așa mod ca să fie bine pentru familie, pentru apropiați. Nu știu dacă mai este în Republica Moldova un pilon așa cum a fost Arhimandritul Rafail”.

„Arhimandritul Rafael a fost un duhovnic pentru toți credincioșii orodocși ai Republicii Moldova. Pentru mine personal a fost un tată, care l-am pierdut la ziua de astăzi. Dar cred că se va ridica la cer și se va ruga pentru noi ortodocșii, pentru tot poporul Republicii Moldova. După el a rămas unica maica lui și o republică întreagă îndurerată, cu inimile plânse, cu capul aplecat”.

Interpretul de muzică populară Anatol Latîșev l-a cunoscut pe arhimandrit acum treizeci și ceva de ani. Artistul spune că starețul s-a dăruit toată viață pentru a aduce în sufletele oamenilor parte din Iubirea și Adevărul Divin.

„El a venit la o tabără pionerească, pe atunci așa era, dar a făcut raiul pe pământ. A făcut o mănăstire de zile mari. A fost un stâlp al bisericii noastre ortodoxe. Îmi pare rău că a plecat la această vârstă de doar 60 de ani. Mă bucur că a venit atâta lume. Au venit toți cei care s-au mărturisit la el, cei care au stat cu el la rugăciune”.

Plecarea la ceruri a părintelui Rafail este o pierdere mare pentru toți, dar mai ales pentru preoțime.

„Pe nimeni nu l-a respins, întotdeuna mergea la întâmpinare fie cu rugăciune, fie cu un sfat, cu o povață. A noua zi, atunci când biserica înalță rugăciune la Dumnezeu cade în ziua lui de naștere. Ziua 40, când este săvârșită o rugăciune mai deosebită, când Dumnezeu rânduiește sufletul până la a doua venire, până la strașnica judecată, cade de ziua îngerului. Este numai voia lui Dumnezeu”.

„Părintele Rafael a fost pentru toată Moldova slujitorul bisericesc care i-a făcut pe oameni să creadă în Dumnezeu. De la el și noi fiind copii am aflat ce este biserica, era un model pentru noi, din acest motiv mulți dintre discipolii lui au ales această cale. Desigur că aceasta este o pierdere enormă, nu doar pentru Mănăstirea Nicoreni, dar și pentru întreaga Moldovă”.

„Astăzi noi îl petrecem în patria cerească pe Părintele Arhimandrid, dar ne asigurăm de faptul că vom avea un rugător acolo în ceruri”.

În timpul vieţii călugărul a dat dovadă de o înţelepciune rar întâlnită. Vorbele sale de duh au întărit sufletele slăbite şi doborâte de diferite încercări. Poveţe a dat întregii ţări.

„Dacă ar fi să se unească tot poporul şi toată biserica şi arhireii care stau în frunte, 40 de zile să slujim să ţinem post. Să vedeţi cum Dumnezeu reînnoieşte ţara şi cum se întăreşte credinţa”.

Vorbele lui sunt şi vor fi mereu actuale.

„Nu sunt atâţia diavoli îm Moldova câţi propovăduitori şi proroci
de aţi spune şi a duce lumea în eroare, asta nu e corect şi nu e
logic”.

Mănăstirea „Sfântul Ilie” din Nicoreni a fost înființată în anul 1992, prin truda și dăruirea regretatului arhimandrit Rafail Bodiu.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 • 5
 •  
 •  
  5
  Shares