Statistici îngrijorătoare. În primele opt luni ale anului, 18 moldoveni au murit, după ce au căzut în fântână

Statistici îngrijorătoare. În primele opt luni ale anului, 18 moldoveni au murit, după ce au căzut în fântână

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

De la începutul anului, 18 persoane au decedat după ce au căzut…sau au rămas blocate.. în fântâni. Datele sunt prezentate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, angajaţii căruia au intervenit în 38 astfel de cazuri.
Salvatorii, care au scos la suprafata copii, batrani sau oameni turmentati.. trag un semnal de alarmă şi ne îndeamnă să fim deosebit de prudenţi la fantana, iar daca avem un caz neferit.. trebuie sa apelam serviciul operativ 112.

Trei bărbaţi, cu vârsta de 36, 37 şi respectiv 39 de ani, au rămas blocaţi într-o fântână, la o adâncime de 15 metri. Cazul a avut loc în data de
cinci septembrie, la Şeptelici, Soroca, iar intervenţia a fost una dintre cele mai anevoioase pentru salvatori, dar care a avut un final fericit. Potrivit poliţiei, una dintre victime a mers la fântână după apă, dar nu se ştie cum a căzut în puţ. Strigătele bărbatului au fost auzite de alţi doi consăteni care au sărit în ajutor, însă şi cei doi, la fel, au rămas blocaţi înăuntru. Salvatorii au intervenit rapid datorită unui apel la 112, în timp util.

„Apelul foarte rapid la serviciul 112 poate creşte şansele la viaţă a persoanelor. Avem fântâni cu adâncimea de 15, 20, 28 de metri şi cu siguranţă un om simplu nu ar putea să facă faţă acestei situaţii, iar salvatorii au echipamentul necesar, pot interveni”.

Cel mai des, salvatorii sunt chemaţi să scoată din fântâni copii, persoane în stare de ebrietate sau bătrâni.

„Este foarte important ca oamenii care au în grijă persoane în etate să nu le permită mersul la fântâni să-i aprovizioneze cu apa necesară. În cazul în care fântânile nu sunt dotate cu capace şi respectiv nu sunt acoperite curiozitatea copiilor este mare. În cazul în care optează pentru un joc în preajma fântânilor poate fi fatal. Cazul în care oamenii sunt în ebrietate şi pleacă să ia apă, respectiv îşi pot pierde echilibrul”.

Fântânarii susţin că oamenii fără o pregătire specială nu trebuie să se aventureze în curăţarea sau reparaţia puţurilor, cu atât mai mult, ale celor vechi.

„Fântânile vechi erau făcute din piatră, după alte tehnologii. La suprafaţă erau mai largi, iar la adâncime – mai înguste. Sub pietre, întotdeauna, este un fundament, cel mai des, din lemn, iar cu trecerea anilor pământul se erodează şi este afectată integritatea pereţilor.”

Meşterii susţin că, în prezent, fântânile sunt construite după alte standarde, mai sigure.

„Cele mai sigure sunt fântânile noi, construite din inele de beton. Poţi să cobori înăuntru, să le cureţi”.

În data de 30 august, un bărbat din raionul Rîșcani, în vârstă de 73 de ani, a căzut într-o fântână adâncă de 15 metri. Acesta a fost scos nevătămat. În Republica Moldova sunt peste 140 de mii de fântâni, din care se alimentează cu apă 47 la sută din populaţia rurală.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..