Ştefan Gaţcan a fost scos forţat din ţară. Este afirmaţia deputatului PRO MOLDOVA, Vladimir Cebotari

Ştefan Gaţcan a fost scos forţat din ţară. Este afirmaţia deputatului PRO MOLDOVA, Vladimir Cebotari

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deputatul Ştefan Gaţcan ar fi fost scos forţat din ţară. Declaraţiile au fost făcute, aseară, de către Vladimir Cebotari, deputat al grupului parlamentar PRO MOLDOVA, la un post de televiziune.
Şeful Poliţiei de Frontieră, Corneliu Groza, nu a confirmat informaţiile, motivând ca sunt date cu caracter personal. Socialiştii dau asigurări că Ştefan Gaţcan se află în siguranţă, iar democraţii califică acest caz ca un scenariu ruşinos.

Deputatul PRO MOLDOVA, Vladimir Cebotari, susţine că Ştefan Gațcan va fi ţinut departe de Republica Moldova cel puțin pentru patru sau cinci zile.

„El nu mai este în țara, el a fost scos din țara forțat. El, probabil, în următoare trei-patru, cinci zile nici nu se va afla în țara.”

„- Din câte cunoaştem, domnul Gaţcan este într-un loc sigur, la dorinţa dumnealui, aşa cum el consideră, nu pot să mă exprim este el în ţară sau în străinătate, este dreptul lui de a se afla unde doreşte şi unde-i permite legislaţia ţărilor corespunzătoare.”

Deputaţii PRO MOLDOVA insistă că Ştefan Gaţcan ar fi fost răpit ziua în amiaza mare din Parlament şi, prin metode de şantaj, ar fi fost obligat să semneze cererea de demisie din funcţia de deputat. Drept dovadă este maşina acestuia care a rămas în parcarea Parlamentului.

În această dimineaţă, înainte de şedinţa legislativului, președintele grupului parlamentului PRO MOLDOVA, Andrian Candu, a declarat că, de miercuri dimineaţă, nu ştie nimic despre locul aflării lui Ştefan Gaţcan.

„Noi nu am reușit să luăm legătura cu domnul Gațcan, de ieri de la 9:45. Am văzut că este viu și sănătos la ora cinci, după masă, când a fost făcut deja într-o oarecare măsură grijile cele mari nu mai sunt. Dar sigur că ne îngrijorăm de starea psihologică și fizică în care se află dumnealui.”

PRO MOLDOVA a anunțat că va cere Parlamentului să investigheze cazul dispariţiei deputatului Ștefan Gațcan prin constituirea unei comisii parlamentare de anchetă. Totodată, deputaţii vor cere şi sprijinul comunității internaționale.

„Cazul de ieri arată că orice cetățean poate fi sechestrat și ținut ostatic sau sub o anumită presiune. Ne-am adresat ieri și o să continuăm și azi să ne adresăm comunității internaționale. Vor fi trimise demersuri către toate ambasadele acreditate în Republica Moldova, la Consiliul Europei. O să trimitem scrisori și demersuri al Uniunea Europeană, OSCE.”

Înainte de şedinţa Parlamentului, şi deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a dat asigurări că Ştefan Gaţcan este în siguranţă şi că socialiştii au cerut ca acesta să beneficieze de pază.

„În interesul domnului Gațcan, noi am solicitat protecție de stat și astăzi dumnealui se bucura de protecția de stat. Domnul Gațcan și-a dorit această pază. Eu cu domnul Gațcan am vorbit civilizat, ca oamenii, nu a fost nicio presiune. Domnul Gațcan va ieși la momentul oportun și personal va informa opinia publică.”

Am încercat să obţinem mai multe detalii de la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat despre paza lui Gaţcan. Ofiţerul de presă al SPPS, Maia Angheni, ne-a cerut o solicitare în scris pe care am expediat-o şi aşteptăm un răspuns.

Iar democraţii susţin că tot ceea ce s-a întâmplat în jurul subiectului legat de Ştefan Gaţcan este un scenariu ruşinos.

„Socialiştii şi-au apărat marfa. Deputatul Gaţcan este deputatul din grupul socialiștilor. Toată zarva în jurul ideii că un deputat a fost sechestrat eu sunt convins că creează o impresie foarte proastă pentru populație. Se vorbește despre un deputat care este viu, care a făcut și o declarație și din câte înțeleg nu este un copil și nu este o păpușă ca să fie undeva ascunsă. ”

Potrivit deputaţilor PAS şi celor de la Platforma DA, cazul Gaţcan trebuie investigat de oamenii legii.

„Mi se pare că această cerere a fost scrisă de către socialiști, nu de către domnul Gațcan. Cel mai probabil, domnul Gațcan fie a fost pus s-o semneze, fie, a doua opțiune, acesta nu a semnat, dar aceștia l-au falsificat semnătură.”

„Situația această cu sechestrarea – deja acest lucru nu este o glumă. Acest lucru este periculos pentru securitatea statului, acest lucru vizează pe fiecare cetățean. Mâine-pomâine nu o să placă, cum votează Alexandru Slusari, o să aibă nevoie de un vot și risc eu.”

Între timp, Serviciul de Informaţii şi Securitate a dezminţit informaţiile apărute în spaţiul public, potrivit cărora SIS ar fi fost implicat în transportarea lui Ştefan Gaţcan. Într-un comunicat de presă, SIS a condamnat încercările de a denigra şi de a implica Serviciul în dispute cu substrat politic, lucruri ce afectează imaginea şi credibilitatea instituţiei. Reprezentanţii SIS au precizat că-şi îndeplinesc atribuțiile în conformitate cu legislația și cu respectarea drepturilor omului, dar și garanțiilor mandatului de deputat în legislativul ţării noastre. De ieri, deputatul Ştefan Gaţcan are telefonul deconectat.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •