Strugurii, afectaţi de mucegaiul cenuşiu. Boala a tăiat nu doar din cantitatea recoltei, dar şi din preţul de comercializare

Strugurii, afectaţi de mucegaiul cenuşiu. Boala a tăiat nu doar din cantitatea recoltei, dar şi din preţul de comercializare

Distribuie
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Shares

Ploile, dar şi temperaturile ridicate din ultimele săptămâni sunt o grea încercare pentru viticultori. După ce au muncit un an întreg, aceştia încearcă să găsească leac mucegaiului cenușiu, care le-a afectat viţa de vie. Boala a tăiat nu doar din cantitatea recoltei, dar şi din preţul de comercializare al strugurilor.

Ion Soltan preconiza să culeagă de pe cele 18 hectare de viţă de vie, circa 20 de tone de struguri. Din cauza mucegaiului cenușiu, o boală care i-a afectat aproximativ 60 la sută din soiurile albe de masă şi 35 la sută din cele negre, spune că abia de va culege vreo 12 tone de struguri.

„Noi deja de vreo trei săptămâni avem ploi. Exces de apă, uitaţi-vă cum crapă bobiță. Toată apa se evaporă din sol şi tot trage strugurele. Strugurele ăsta până va fi gata el deja va fi tot stricat”, a menționat directorul de întreprindere agricolă, Ion Soltan.

Strugurii de soi negru s-au copt în acest an mai devreme, aşa au şi scăpat de boală.

„Coacerea ei a fost mai înainte, noi am stropit-o, ea a reuşit să acumuleze zahăr, s-a mai oprit din mucegai. Odată ce a fost afectat strugurele, nu-l putem realiza”, a spus directorul de întreprindere agricolă, Ion Soltan.

Ca să nu se trezească cu toată roada compromisă, muncitorii aleg fiecare bobiţă afectată.

„Îl alegem, tăiem ce-i rău. Ce-i bun punem în ladă. Când sunt buni strugurii culegi mai repede, dar aşa”, a explicat muncitoarea, Ana Cecan.

La ţară, oamenii vin de hac bolii din vie cum ştiu ei, folosind metode tradiţionale.

Specialiştii spun că, odată ce plantaţia a fost afectată, viticultorii pot aplica tratamente doar împotriva răspândirii bolii, întrucât ea nu se tratează.

„Aplică botricide, preparate speciale contra acestei maladii. În anul curent maladia s-a dezvoltat mai timpuriu. Dacă în anii precedenţi făceau această operaţiune dintr-o singură parte a rândului, din partea mai puţin însorită, în acest an este necesar de făcut din două părţi. Aceasta va micşora recolta de struguri. Şi la strugurii pentru vin această boală se va dezvolta. Sunt soiuri foarte sensibile. Grupa Chardonnay, Pinnot, Savignion, Riesling”, a afirmat specialistul viticultură, MADRM, Valeriu Cibotar.

Preţul unui kilogram de struguri albi de masă variază între nouă şi 12 lei kilogramul. Aproximativ 17 lei costă kilogramul de struguri negri de masă.

Foto: Paradis Verde

Distribuie
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Shares

Leave a Reply