Susţin că sunt nedreptăţiţi. Mai multi angajaţi şi proprietari de salone de înfrumuseţare din Capitală le-au adresat autorităţilor o petiţie. Care sunt solicitările acestora

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

„Şi noi vrem să muncim!” Este strigătul disperat al mai multor angajaţi şi proprietari de salone de înfrumuseţare din Capitală. Aceştia s-au arătat indignaţi că autorităţile au permis doar redeschiderea frizeriilor, din data de 16 mai, pe când ei sunt în pragul falimentului. Reprezentanţii din domeniu au expediat, la începutul săptămânii, o petiţie pe adresa Ministerului Sănătăţii, în care au cerut să fie auziţi şi înţeleşi. Deocamdată, nu au primit niciun răspuns.

Administratorii saloanelor de înfrumuseţare din ţară au trimis o petiţie mai multor instituţii ale statului, în care le cer să le permită să-şi reia activitatea. Ei au înregistrat şi o adresare video comună, pe care au postat-o pe facebook.

” – Din numele meșterilor din domeniul beauty, mă adresez autorităţilor cu rugămintea de a fi auziţi.
– Eu sunt specialist în machiajul permanent al sprâncenelor şi vreau să lucrez!
– Eu sunt specialist în domeniul epilării şi vreau să lucrez oficial!
– Eu sunt meşter în domeniul manichiurii, pedichiurii şi eu vreau să lucrez!”

Proprietarii saloanelor de înfrumuseţare susţin că s-au trezit cu pierderi financiare de sute de euro, iar dacă nu vor reveni la muncă, riscă să dea faliment.

„Suntem pregătiţi în conformitate cu recomandările Ministerului Sănătăţii, am văzut cum se munceşte şi în alte ţări. Noi avem ecrane de protecţie, halate de unică folosinţă, uniformă specială, pe care o vom schimba de două ori pe zi, mănuşi, măşti. Avem deja şi lămpi antibacteriene, putem aerisi încăperea des.”

„Cred că dacă le-au permis frizerilor să activeze, ar fi putut să ne permită şi nouă. Avem în jur de 13 meşteri, însă au ieşit la muncă doar patru. Cum vom putea acoperi cheltuielile pe care le avem?”

Petiţia a fost semnată de peste 100 de meşteri. Ei au expediat adresarea Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în care cer să li se respecte dreptul la muncă.

„Nu vrem să ne certăm, nu vrem să punem ultimatum, dar nu avem alte soluţii. Vrem ca autorităţile să discute cu noi.”

Am încercat să aflăm dacă petiţia meşterilor a ajuns la Ministerul Sănătăţii, dar nu s-a spus să ne adresăm cu o solicitare oficială în acest sens. Între timp, şeful Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat, într-o conferinţă de presă, că, deocamdată, este periculos ca întregul domeniu să-şi reia integral activitatea.

„Procedura de tunsoare, ca să fiu explicit, contactul este unul cu risc mai diminuat, decât contactul la manichiură, unde specialistul stă la o distanţă de 30 centimetri. Dacă o să luăm în calcul doar partea economică, fără să privim în perspectivă riscul pentru sănătate publică…mă tem că capacităţile spitalelor nu o să reziste.”

Frizeriile au primit undă verde pentru reluarea activităţii din data de 16 mai.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •