Sute de consumatori care au datorii pentru gazele naturale au fost deconectaţi de la reţea

Sute de consumatori care au datorii pentru gazele naturale au fost deconectaţi de la reţea

Peste 700 de consumatori care au datorii pentru gazele naturale au fost deconectaţi de la reţea, pe parcursul săptămânii trecute. Suma datoriilor acumulată de cei debranşaţi depăşeşte patru milioane de lei. MoldovaGaz precizează că deconectările continuă şi în această săptămână, şi îndeamnă datornicii să-şi plătească facturile.

Consumatorii rămaşi fără gaze vor putea fi conectaţi din nou la reţea după ce vor achita datoria şi taxa de reconectare. Totodată, timp de un an, aceşti consumatori vor plăti în avans.

”Moldovagaz” a început deconectările din 1 august. Acest lucru a devenit posibil după ce Comisia pentru Situaţii Excepţionale a hotărât să abroge din 31 iulie o decizie a sa luată în martie.

Este vorba de o hotărâre care le interzice furnizorilor de energie electrică, termică şi gaze să deconecteze datornicii de la reţea şi să le aplice penalităţi.

Pe parcursul verii, MoldovaGaz testează câteva modalităţi de citire a contoarelor de la distanţă. Astfel, în unele cazuri, au fost diferenţe între volumul de gaze expus spre plată şi cel existent.

Consumatorii care s-au pomenit în aşa situaţii sunt îndemnaţi să se adreseze la oficiile „Moldovagaz” pentru recalculări, pe baza tarifelor aplicate în perioada de consum.

Săptămâna trecută, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat un nou tarif pentru gaze. Un metru cub a ajuns la 23 de lei, cu peste 4 lei mai scump.

..