Sute de milioane de telespectatori din întreaga lume au văzut meciul Sheriff – Real Madrid, produs de GMG Production

Sute de milioane de telespectatori din întreaga lume au văzut meciul Sheriff – Real Madrid, produs de GMG Production

Distribuie

Liga Campionilor este cea mai tare competiţie din lume, iar pentru ca spectacolul fotbalistic să ajungă pe micile ecrane în cea mai bună calitate printr-o transmisiune care corespunde celor mai înalte standarde este nevoie de o echipă de profesionişti care acţionează ca o orchestră în culisele unui meci de fotbal. Partida istorică dintre Sheriff Tiraspol şi Real Madrid a fost asigurată de GMG Production SRL. În ţara noastră fiecare al cincilea telespectator, adică în jur de un sfert de milion de oameni, au fost cu ochii pe PRIME şi CANAL 3.

Un meci de fotbal durează două ore. Pregătirea din punct de vedere tehnic şi logistic a partidei durează două zile. Totul a început cu aducerea echipamentului necesar pe arena complexului sportiv de la Tiraspol. Vorbim despre o televiziune pe patru roţi, alte cinci maşini responsabile de semnal, maşini responsabile de elemente grafice, dar şi de o armată de oameni profesionişti. Aceasta este a treia echipă care a intrat în acţiune pe lângă vedetele de la Real Madrid şi campionii Moldovei, Sheriff Tiraspol.

Cu 48 de ore înainte de fluierul de start, stadionul din Tiraspol a fost împânzit de 5 km de cablu, peste 20 de camere şi 16 microfoane sofisticate.

„Camere video. 17. Le vom instala pe toate. Într-o oră două le vom instala pe toate. Camera are 7 kg, stativul 10 kg.”

 

„Această cameră denumită „broască” din cauza formei sale e amplasată pe o formă rotativă şi poate filma imagini slow-motion la 180 de grade. În timpul meciului ea va fi folosită pentru a surprinde imagini de pe teren cât şi din tribune.”

După ce a fost instalat, reglat şi calibrat tot echipamentul, urmează ore în şir de teste pentru ca totul să meargă perfect.

Vitalie Maistru este producătorul meciurilor din Champions League. El are un caiet de sarcini care trebuie îndeplinit cu stricteţe în concordanţă cu standardele fixate de UEFA. Anume, Vitalie trebuie să se asigure că fiecare cameră, fiecare microfon, fiecare element grafic au fost adaptate normelor internaţionale.

„Este o premieră începând cu acest sezon al Ligii Campionilor. Este o producţie de un nivel înalt. Este un moment istoric. La Tiraspol vine cea mai titrată echipă, iar noi trebuie să ne ridicăm pe aceiaşi treaptă.”

În ziua meciului munca se dublează. Sunt finalizate ultimele aspecte ale transmisiunii şi încep testele cu cei care au dreptul să transmită meciul în toată lumea. Edi Militaru este dirijorul care decide cum anume vom vedea noi, cei de acasă, spectacolul Ligii Campionilor la televizor.

„Ceasul e acum 4 fără 10. Meciul începe la 22. Noi lucrăm de la prânz ca să facem să fie totul perfect. O transmisiune este grea şi foarte complexă de Champions League. Totul trebuie să fie făcut la secundă, la minut. Acum vom face nişte teste care se face simultan în toate ţările unde se transmite Champions League.”

Tot semnalul preluat din carul de producţie este „propulsat” pe satelit prin intermediul mai multor maşini speciale, ticsite cu tehnică de ultimă generaţie. Fiecare dintre ele are o misiune specială. De pe satelit în cele din urmă semnalul ajunge în casa fiecăruia dintre noi.

 

„Această producţie nu poate fi comparată cu un concert sau o paradă. Este extrem de complicat chiar din punct de vedere tehnic, pentru că televiziunea mobilă este interconectată cu mai multe segmente cum ar fi Varul, grafica de la Deltatre, iar tot mixul pleacă spre staţiile mobile de recepţie.”

 

„Importanţa este foarte mare şi este o oportunitate de a învăţa, pentru că astfel de cerinţe impuse de UEFA te face să faci parte dintr-un proces tehnic şi a unui mod de a transmite meciurile la cerinţe foarte mari de calitate, dar şi de oameni.”

Pentru partida Sheriff – Real la Tiraspol a venit o armată de jurnalişti, fiecare dintre ei cu diverse solicitări de interviuri înainte şi după meci, poziţii pentru comentatori. Iar echipa noastră de producţie i-a asigurat cu toate cele necesare.

Cot la cot cu jurnalişti din din alte ţări a muncit şi colegul nostru Nicolae Boico.

 

„Este un meci de vis şi pentru echipa noastră de producţie, GMG Production care are onoare şi o mare responsabilitate de a asigura producţia unui meci de o asemenea anvergură.”

Odată cu lovitura de start începe magia în televiziunea mobilă.

Meciul a fost urmărit de fiecare al cincilea telespectator la PRIME şi CANAL 3 adică de aproximativ 250 de mii de oameni din Moldova şi multe alte milioane din întreaga lume.


Distribuie
..