Table interactive, camere de filmat, computere, mobilier confortabil, wi-fi şi aer condiţionat. Unde se află cea mai modernă şcoală din Moldova

Table interactive, camere de filmat, computere, mobilier confortabil, wi-fi şi aer condiţionat. Unde se află cea mai modernă şcoală din Moldova

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Cea mai modernă şcoală de stat, care poate concura lejer cu cele private, se află în satul Cărpineni, raionul Hânceşti. Laboratoarele sunt dotate cu utilaje şi tehnică performantă, clasele – cu table interactive, camere video, mobilier confortabil, internet şi aer condiţionat. Liceul a fost racordat la cele mai înalte standarde de educaţie, datorită unui proiect de reforme în învăţământ, iar costurile totale de renovare şi amenajare s-au ridicat la 14 milioane de lei.

În timp ce majoritatea şcolilor din sate nu au bani nici pentru hârtie igienică, liceul din Cărpineni poate da clasă chiar şi instituţiilor de top din Capitală. Totul este organizat impecabil: de la condiţii performante pentru studii până la confort personal pentru elevi şi profesori. La intrare – un aparat automat de dezinfectare, iar în sălile de curs – utilaje de predare de ultimă generaţie.

„Avem şapte clase în care sunt aceste display-uri şi în aceste clase noi nu avem tablă de scris, fiindcă tablele au aşa uns stilou, în loc de cretă folosim stilou. Eu de exemplu vreau să fie cu linii aşa sau linii aşa. Iată aleg pătrăţele şi eu pot scrie, data de 30 august.”

Mobilierul pentru copii a fost gândit până la ultimul detaliu. Fiecare elev îşi are banca sa, un scaun comod şi asta nu e tot.

„Fiecare copil are aici dulapul său, îşi depozitează lucrurile necesare, au şi oglindă ca să îşi poate fetele aranja părul.”

Tehnologiile sunt o normalitate în desfăşurarea lecţiilor. Camerele video sunt de un real ajutor la orele online.

„Noi am inclus şi o cameră video, care văd şi colegii deci când avem neoie de prezentat materialul şi se face partajare la ecran şi ce vede elevul din clasă vede şi cel de acasă. De exemplu, noi am avut câţiva elevi din Mingir care sunt la 14 km şi dacă nu reuşeau să se deplaseze atunci se face lecţia online.”

Clasa de robotică este una din preferatele elevilor, pentru că aici ei aplică teoria în în practică.

„Aceşti roboţei au diferiţi senzori. Girosenzorul ne foloseşte pentru a coordona cu acest roboțel şi a-i da comandă un anumit unghi să facă, o cotitură de un anumit unghi. Dacă la matematică noi vedem pe tablă, pe hârtie, unghiul ăsta de 90 de grade, de 30 de grade, programându-l pe roboțel să îndeplinească acest pas . Elevul vede clar ce înseamnă 90 de grade, ce înseamnă un unghi drept, sau 180 de grade.”

Toate laboratoarele, cele de fizică, chimie şi biologie, sunt dotate cu diverse utilaje.
Sunt renovate şi blocurile sanitare, iar pentru elevii cu dizabilităţi şi cei veniţi din alte sate activează un cămin special amenajat cu tot ceea ce le este necesar copiilor, inclusiv o cantină.

„Pentru elevi sunt pregătite odăile cu patru paturi. Sunt pregătite şi băile ca să le putem asigura igienizarea. Aici este sala de pregătire pentru ore, care-i aşteaptă pe copii să-şi realizeze temele. Cantina în care fiecare îşi poate pregăti masa.”

Lucrările de reparaţie au costat zece milioane de lei, iar pentru tehnica din liceu s-au cheltuit patru milioane de lei. Racordarea instituţiei la cel mai înalt standard de educaţie a fost posibilă datorită proiectului „Reforma Învăţământului în Moldova”, gestionat de Ministerul Educației şi finanţat de Banca Mondială.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..