Taxe și reguli noi la Facultatea de Stomatologie

Taxe și reguli noi la Facultatea de Stomatologie

Contractele pentru studenții de la Facultatea de Stomatologie se vor scumpi. Pentru cinci ani de studii, un tânăr din Moldova ar putea să achite în jur de 185 de mii de lei. Din noul an de învățământ, studenţii de la medicină vor trece la standarde internaționale și vor trebui să se conformeze unor reguli mai riguroase.

Una dintre cele mai costisitoare facultăți din cadrul Universității de Medicină este cea de stomatologie. În cadrul orelor de practică, studenţii sunt nevoiţi să achite, în proporţie de 75 la sută, costul materialelor și instrumentelor.

„S-au făcut calculele necesare cât ar fi sinecostul instruirii unui student la Facultatea de Stomatologie și el atinge cifra de 39 mii”, a comunicat decanul Facultății de Stomatologie, USMF, Ion Lupan.

În prezent, un student la stomatologie trebuie să achite taxa de instruire în valoare de 20.400 de lei, plus taxa pentru lucrul practic, așa-numita manoperă, care începe de la 3.500 de lei în anul întâi și crește cu fiecare an.

„Manopera practică a fost discutată la consiliul facultății cu participarea studenților. Ea a fost disponibilizată pe toți cinci ani de instruire și va fi în jurul la 12 mii de lei”, a menţionat decanul Facultății de Stomatologie, USMF, Ion Lupan.

Astfel, pentru toți cinci ani taxa pentru manoperă va fi în jur de 60 de mii de lei. Și taxa de studii pentru instruire ar putea crește până la 25 de mii de lei anual. Universitatea, fiind o instituție autonomă, va stabili majorarea, iar Ministerul Sănătății și cel al Educației urmează să aprobe noile tarife.

Stomatologii deja încadrați în câmpul de lucru afirmă că suma este exagerată.

Studenții anului I ar putea să-și cumpere propriul chit de instrumente, pe care să-l folosească pe tot parcursul studiilor.

Prețul acestuia începe de la șase mii de lei și poate ajunge și până la câteva zeci de mii de lei în funcţie de calitate, însă studenții sunt de acord să-și achiziționeze un chit individual.

Pentru a corespunde standardelor internaționale, din acest an studenții sunt obligați să poarte costum chirurgical inclusiv la orele de simulare.

La facultate învață în jur de 560 de studenți din ţară şi 430 de peste hotare. În prezent, cetăţenii străini
achită 3.500 de euro pentru contract, iar costul acestuia va fi majorat până la 5.500 de euro. Cu toate acestea, contractul este de trei ori mai ieftin decât cel din universitățile de peste hotare.

Foto: 1080.plus
..

Leave a Reply