Ţîcu: Liderii alianţei ACUM-PSRM au avut o înţelegere prin care Ţurcan şi Manole nu trebuiau să ajungă în fruntea CC, iar socialiştii au încălcat-o

Ţîcu: Liderii alianţei ACUM-PSRM au avut o înţelegere prin care Ţurcan şi Manole nu trebuiau să ajungă în fruntea CC, iar socialiştii au încălcat-o

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Liderii alianţei ACUM – PSRM au avut o înţelegere prin care Vladimir Ţurcan şi Domnica Manole nu trebuiau să ajungă în fruntea Curţii Constituţionale, iar socialiştii au încălcat-o, în ultimul moment. Dezvăluirea a fost făcută de deputatul PPDA, Octavian Ţîcu, în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune. Liderul informal al socialiştilor, preşedintele Igor Dodon, a negat afirmaţiile lui Ţîcu.

„Unica capcană în care am căzut este că am acceptat să votăm la pachet Domnica Manole cu Vladimir Ţurcan. În spatele acestei înţelegeri a fost o altă înţelegere, prin care nici Domnica Manole, nici Vladimir Ţurcanu nu trebuiau să fie preşdintele Curţii Constituţionale, pentru că au fost delegaţi politic. Socialiştii au încălcat înţelegerea şi Ţurcan s-a autoînaintat la funcţie”, a afirmat deputatul PPDA, Octavian Ţîcu.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, deputatul PAS, Oazu Nantoi, a adăugat că prin această decizie, socialiştii şi-au arătat adevărata faţă.

„Noi suntem conştienţi că în cazul dat am comis o greşeală şi totodată partenerii noştri, în ghilimele, au demonstrat cine sunt. Noi avem de gând să învăţăm din propriile greşeli”, a menționat deputatul PAS, Oazu Nantoi.

În acelaşi timp, co-preşedinţii blocului ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase, susţin că nu ar fi existat o asemenea înţelegere, dar declară că regretă că la şefia Curţii Constituţionale a ajuns o persoană afiliată politic.

„Sunt decepţionată de aceasta decizie, pentru că depolitizarea înseamnă depolitizare”, a comunicat prim-ministrul, liderul PAS, Maia Sandu.

„Cu privire la Curtea Constituţională nu a existat nici un fel de acord. Regretabil că cei care au ajuns la Curtea Constituţională nu au înţeles că mai presus de ei şi de orice curte este poporul Republicii Moldova”, a spus ministrul de Interne, liderul PPDA, Andrei Năstase.

Şi preşedintele ţării, Igor Dodon, liderul informal al socialiştilor, neagă faptul că ar fi existat o înţelegere, dar recunoaşte că Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan au fost desemnaţi pe criterii politice.

„Nu socialiştii au ales preşedintele Curţii Constituţionale. Nu poate să fie o înţelegere. Dacă partidele au luat decizia politică să înainteze, mai departe nu au ce se implica. Pentru ce să ceară demisii sau nu ştiu ce. Trebuiau să ceara atunci la prima etapă”, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Amintim că exponentul PSRM, Vladimir Ţurcan, a fost ales preşedinte al Curţii Constituţionale la doar câteva zile după ce Parlamentul a ignorat rezultatele concursului privind funcţia de judecător al Înaltei Curţi, la care Ţurcan nici măcar nu a participat. Fostul deputat socialist a fost ales în funcţie cu votul secret al majorităţii magistraţilor, pentru trei ani.

Foto: publika.md

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •