Tot mai mulţi străini aleg vinurile moldoveneşti

Tot mai mulţi străini aleg vinurile moldoveneşti

Distribuie
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Tot mai mulţi străini aleg vinurile moldoveneşti. Datele preliminare ale Oficiului Naţional al Viei şi Vinului arată că, anul trecut, volumul exporturilor de vin îmbuteliat a crescut cu nouă la sută. În sticle, aceste cifre înseamnă cu aproape 10 milioane de bucăţi mai mult faţă de 2017.

În anul 2018, 64 de milioane de sticle cu vin moldovenesc au ajuns în ţările lumii. Vreau să vă spun că Polonia deţine întâietate. Astfel, din totalul sticlelor exportate, 15 la sută ajung pe mesele polonezilor.

În top urmează ţara vecină, România, unde ajung 13 procente din sticle.  Vinificatorii moldoveni exportă aceeaşi cantitate de vin îmbuteliat şi în Cehia.

Trebuie să vă spun că anterior Rusia importa cel mai mult vin, iar odată cu impunerea în anul 2013 a embargo-ului,  producătorii moldoveni s-au orientat spre alte pieţe, astfel, anul trecut în Federaţia Rusă au ajuns doar 7,6 milioane de sticle cu licoarea lui Bachus, ceea ce reprezintă 12 la sută. Şi dacă în 2017, în China era vândut cel mai mult vin, atunci anul trecut, ţara ocupa locul cinci în clasament cu doar 10 procente din cota exportului.

Cucerirea noilor pieţe de desfacere este scopul vinificatorilor moldoveni care vor să ne ducă faima în întreaga lume.

Victor Bostan este unul dintre acţionarii a două mari companii vinicole din Republica Moldova. Antreprenorul spune că afacerea i-a mers pe roate anul trecut.

„Pentru noi a fost un an bun. Noi am reuşit să menţinem un ritm de creştere a exporturilor şi a vânzărilor inclusiv în Republica Moldova. Un nivel de creştere de aproximativ 20 la sută”, a spus acţionarul companiei vinicole, Victor Bostan.

Victor Bostan mai spune că anul trecut a exportat peste 12 milioane de sticle de vin îmbuteliat.

„Pentru noi cea mai mare piaţă de export este România, apoi Polonia, Cehia, ţările Baltice, China. Pe aceste pieţe am avut chiar peste 20 la sută ritmul de creştere. Rose-ul putem să îl evidenţiem că este un vin mai căutat, Saugvinion, Pinot Grigio”,  a menționat acţionarul companiei vinicole, Victor Bostan.

Ce-i drept, licorile noastre sunt preferate mai mult de către străini, decât de moldoveni.

„Aici vindem puţin. În măsuri egale sunt vânzări în fostele ţări CSI, undeva 30 de procente, 30 de procente în Europa, 30 de procente în alte state. Primul loc la vânzările îl au soiurile autohtone – Feteasca Albă, Feteasca Neagră”, a spus expertul Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Brehnă.

Experţii Oficiului Viei şi Vinului mai spun că în acest an îşi doresc să promoveze licorile noastre şi în alte ţări, unele chiar destul de îndepărtate.

„Avem deja vânzări, dar tindem spre pieţele din Coreea de Sud, America, Japonia mai nou. Avem aşteptări mari”, a menționat expertul Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Brehnă.

Potrivit datelor oficiale, peste 90 la sută din vinul produs în Republica Moldova este exportat.


Distribuie
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share