Tradiționala scumpire a carburanților. Cum a evoluat prețul de la începutul anului

Tradiționala scumpire a carburanților. Cum a evoluat prețul de la începutul anului

Distribuie

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat noi prețuri plafon pentru carburanți.
Astfel 1 litru de benzină cu cifra octanică A-95 va costa cel mult 22 de lei și 44 de bani, cu 11 bani mai mult decât astăzi.
Motorina s-a scumpit cu 13 bani și va costa cel mult 19 lei și 43 de bani litrul.

Pentru prima zi din 2022, ANRE a stabilit un preț de 20 de lei și 70 de bani pentru un litru de benzină. Ulterior, în data de 3 ianuarie, regulatorul a calculat prețurile plafon după majorarea cotelor accizelor prevăzute de Codul Fiscal și benzina s-a scumpit cu tocmai 60 de bani. În 13 ianuarie, benzina atinge pentru prima dată cel mai ridicat preț din istoria țării – 21 de lei și 93 de bani litrul. În următoarea zi, prețul unui litru de benzină a ajuns la 22 de lei. În data de 18 ianuarie, litrul de benzină cu cifra octanică A-95 costa 22 de lei și 22 de bani. A doua zi, litrul de benzină s-a mai scumpit cu 10 bani. Astfel, de la început anului, benzina s-a scumpit cu 1 leu și 74 de bani.

 

Prețul motorinei a crescut și mai mult. La începutul anului, acest tip de combustibil costa 17 lei și 42 de bani litrul. Apoi, motorina s-a scumpit cu tocmai 31 de bani. Prețurile au crescut constant, iar în 13 ianuarie, pentru motorină a fost stabilit un preț plafon de 18 lei și 71 de bani. Luni, ANRE a afișat un preț de 19 lei și 5 bani, iar miercuri, 19 ianuarie, motorina se vindea cu 19 lei și 30 de bani. De la începutul anului, litrul de motorină s-a scumpit cu 2 lei.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a explicat scumpirea carburanților prin creșterea cotațiilor la bursele internaționale.

Distribuie
..