Trăiască și-nflorească! Ziua Unirii Principatelor Române, marcată la București. Mesajele de felicitare ale autorităților

Trăiască și-nflorească! Ziua Unirii Principatelor Române, marcată la București. Mesajele de felicitare ale autorităților

Distribuie

Astăzi se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române din anul 1859.
Evenimentul istoric s-a produs odată cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei şi Ţării Româneşti.
El a reuşit să obţină recunoaşterea internaţională a Unirii Principatelor şi a realizat reforme importante în multe domenii.
La Bucureşti, în parcul Carol Întâi, a avut loc o amplă ceremonie, la care a participat președintele Klaus Iohannis.

”Unirea de la 24 Ianuarie 1859 demonstrează cât de importantă este existenţa unui proiect care să coaguleze energiile poporului nostru. În vremuri complicate, românii au demonstrat că pot acţiona cu o conştiinţă comună pentru îndeplinirea unui obiectiv istoric.”

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae Ciucă şi preşedintele Senatului, Florin Cîţu, au participat la ceremonia de decorare a Drapelelor de Luptă ale unităţilor militare ce poartă numele domnitorului. Ceremonii festive, inclusiv un marş, au fost organizate şi la Iaşi.

„Trăiască, trăiască, trăiască şi-nflorească! Moldova, Ardealul şi Ţara Românească.”

Evenimentul a fost sărbătorit şi în alte colţuri ale României. Un grup de tineri a urcat pe munte, pentru a juca hora unirii. Oamenii au dansat la cota 1612, în Pasul Vâlcan, acolo unde este monumentul Eroilor din Primul Război Mondial.

 

Unirea Principatelor Unite, cunoscută ca „Mica Unire”, este un eveniment istoric care a stat la baza formării statului modern român. Imediat după alegerea lui Alexandru Ioan Cuza a fost creat primul Parlament unic, primul guvern unitar şi armata proprie. „Mica Unire” a scos ţările române de sub influenţa ţaristă şi a garantat că trupele ruseşti nu vor mai călca pe teritoriul Principatelor fără acordul puterilor garante: Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Imperiul Francez, Prusia, Sardinia și Imperiul Otoman. Din 1862, ţara a fost denumită România, iar după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza în 1866 a fost adoptată prima Constituţie. În acea perioadă, Transilvania era în componenţa Imperiului austro-ungar. A ieşit de sub această dominație abia în 1918, odată cu Marea Unire de la Alba Iulia. Din 2014, conform unui decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis, 24 ianuarie este zi liberă în România.


Distribuie
..