Trei cranii de rinocer, care ar data de acum mai bine 11 milioane de ani, au fost găsite într-o carieră de argilă şi nisip

Trei cranii de rinocer, care ar data de acum mai bine 11 milioane de ani, au fost găsite într-o carieră de argilă şi nisip

Descoperire paleontologică importantă în satul Hogineşti, raionul Călăraşi.
Trei cranii de rinocer, vechi de peste 11 milioane de ani, au fost găsite in cariera de argilă şi nisip din localitate. Fragmentele osoase au trezit interesul savantilor, care s-au deplasat la faţa locului.

” Descoperirea paleontologică a avut loc în satul Hogineşti, în cariera de Argilă şi Nisip a olarului Vasilii Gonciari, la o distanţa de patru kilometri de traseul Chişinău-Bălţi. Acum o lună, olarul a venit şi a găsit primele două cranii, iar ulterior, la câteva săptămâni, şi cel de-al treilea. De atunci, acesta împreună cu un paleontolog, vin aici cu gândul la alte descoperiri. ”

” Iată aici avem mandibula, dinţii, craniul, de la acelaşi speciment. Al doilea speciment il avem aici. Iată craniul, partea occipitală, ceafa. Şi aici avem al treilea speciment. ”

Paleontologul Teodor Obadă spune că fragmentele osoase descoperite la Hogineşti au o mare importanţă istorică.

” Este o mare raritate să găsim atâtea piese. Este o mare achiziţie pentru paleontologia Moldovei. Sunt rinoceri care erau fără corn, era un gen care se numea unicornus. ”

Acum o zi, cercetătorul a început să lipească fragmentele osoase, iar până la finele săptămânii va finaliza lucrările. Ulterior, oamenii de ştiinţa vor încerca să stabilească speciile de rinocer şi de când datează rămăşiţele.

” Este o muncă destul de migăloasă de a racola toate aceste momente. Trebuie de aşteptat până se usucă, căci piesele ude nu se încleie. ”

Bucăţile de craniu au fost găsite de olarul Vasilii Gonciari, care a anunţat imediat cercetătorii de la Chişinău.

” Am observat o costiţă. M-am gândit că sunt peşti de la fundul mării, căci sunt argilele sarmaţiene. Am fotografiat repede, s-a conturat un craniu. Dacă vedeţi, panta e abruptă, deodată am încercat, am găsit posibilitatea şi am recuperat-o. Am mai săpat în jur şi am recuperate toate bucăţelele. ”

Olarul spune că va continua săpăturile. Scheletele rinocerilor vor fi expuse în muzeul familiei Gonciari, ”Casa Olarului”, din Hogineşti, dar şi în muzeul localităţii.

..