Trei deputați PSRM vor ca televiziunile și posturile de radio din Moldova să retransmită mai mult produs din Federația Rusă

Trei deputați PSRM vor ca televiziunile și posturile de radio din Moldova să retransmită mai mult produs din Federația Rusă

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Trei deputați PSRM vor ca televiziunile și posturile de radio din ţara noastră să difuzeze mai puține programe produse în Moldova și să poată retransmite emisiuni informative, politice și militare din Federația Rusă. Prevederile sunt incluse într-un proiect de lege care a scandalizat opinia publică și a provocat reacții critice în Parlament. Este un atentat la securitatea informațională a Republicii Moldova și un atac asupra radiodifuzorilor de bună credință care deja au făcut investiții pentru a dezvolta proiecte autohtone la TV și radio, dar și defavorizarea telespectatorilor și radioascultătorilor. Așa califică mai mulți deputați din Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a Parlamentului inițiativa semnată de deputații PSRM. De cealaltă parte, autorii susțin că proiectul a fost elaborat la solicitarea mai multor radiodifuzori care nu pot respecta prevederile legale în vigoare.

Proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale, elaborat de deputații socialiști Adrian Lebedinschi, Vasile Bolea și Bogdan Țîrdea, prevede o cotă de minim șase ore pe zi de programe audiovizuale locale pentru radiodifuzorii tv privaţi naţionali în loc de opt ore, așa cum este în prezent. În cazul televiziunilor private regionale socialiștii cer micșorarea cotei de la patru la trei ore, iar pentru posturile TV private locale, PSRM solicită doar o oră de produs autohton pe zi. Deputații din alte fracțiuni se arată indignați.

„După ce lumea s-a adaptat la noile cerințe, s-au profesionalizat, atunci ei modifică, înseamnă că au pur și simplu ca obiectiv să facă retransmiterea și pui într-o situație pe cei care au investit în crearea de produs autohton, îi defavorizează, încearcă să deschidă și mai multe televiziuni sau emisiuni de restransmisie din altă parte, pentru a face bani.”

O altă prevedere a proiectului deputaților PSRM se referă la eliminarea interdicției de difuzare în Moldova a programelor de televiziune și de radio cu caracter informativ, politic și militar, produse în țările care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Printre aceste state se numără Federația Rusă și Belarus.

„Acest lucru, de fapt, prezint un atentat la securitatea informațională a Republicii Moldova, prin urmare, noi vom fi categoric împotriva acestor modificări. În ceea ce este legat de alte prevederi, de exemplu, produs autohton, trebuie să vedem care sunt considerentele, de ce anume. Important este ca noi nu vom permite atentate la securitatea informațională a Republicii Moldova și nu vom permite ca propaganda rusă iarăși să declanșeze.”

Unul dintre autorii proiectului lege, Adrian Lebedinschi, care este și președintele Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a Parlamentului, susține că prevederile propuse nu prezintă vreun pericol pentru spațiul informațional al țării noastre.

„Televiziunele noastre nu sunt în stare să respecte normativele, stabilite în Codul Audiovizualului. Noi vrem să stabilim reguli clare care sunt reale de executat la moment, iar peste un an, doi, revenim și, poate, restabilim aceste cote. – Dar cum asta i-ar defavoriza pe cei care deja au făcut investiții? Sunt posturi care respectă aceste cote. – Nici cum nu vor defavoriza. – Cum explicați că totuși sunt televiziuni care pot să respecte aceste condiții și au reiting mult mai mare decât cei care retransmit. – Sunteți bravo!”

Proiectul de lege urma să fie discutat miercuri la ședința Comisiei educație, cultură și mass-media a Parlamentului, dar aceasta nu a avut loc din lipsa de cvorum. Și asta pentru că membrii comisiei delegați de Platforma DA au boicotat ședința în semn de protest față de includerea în ordinea de zi a câtorva proiecte de lege, pe care le consideră controversate, printre care se numără și documentul contestat de reprezentanți ai societății civile. Inițiativa PSRM privind revenirea programelor informative din Federația Rusă în spațiul informațional moldovenesc vine la câteva zile după ce publicarea unui studiu al Centrului Independent de Jurnalism a arătat că popularitatea programelor din Federația Rusă a scăzut în ultimii doi ani, atât în rândul telespectatorilor românofili, cât și în rândul celor rusofili. Pe de altă parte, reducerea cotelor de produs autohton ar favoriza radiodifuzorii care refuză să se conformeze prevederilor legale și nu fac eforturi pentru includerea în grila de emisie suficiente programe autohtone. Acum câteva luni, CANAL 2 s-a alăturat demersului public al altor radiodifuzori, prin care s-a reclamat necesitatea ca toți participanții de pe piața audiovizuală din Moldova să respecte normele legale privind prezența produsului autohton în grilele de emisie.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..