Ucraina trăiește a șasea zi de război. Capitala Kiev și orașul Harkov, atacate la greu de militarii ruși

Ucraina trăiește a șasea zi de război. Capitala Kiev și orașul Harkov, atacate la greu de militarii ruși

Distribuie

Ucraina trăieşte a şasea zi de război.
Capitala Kiev şi al doilea cel mai mare oraş al ţării – Harkov – sunt atacate la greu de militarii ruşi.
Armata rusă bombardează Harkovul. Reţelele de socializare sunt pline cu imagini şocante.
Conducerea locală a confirmat, că oraşul a fost atacat masiv cu rachete şi că printre victime sunt mulţi civili.

 

O explozie de proporţii s-a produs în Piaţa Libertăţii din Harkov, unde s-a produs un atac aerian. Momentul bombardamentului a fost surprins de o cameră de supraveghere.

 

Deflagraţia a nimicit clădirea administrativă. La scurt timp după atac, au început operaţiunile de căutare a victimelor.

 

„Astăzi, duşmanul nostru a început bombardamentele, în centrul oraşului Harkov şi în zonele rezidenţiale, cu sisteme „Grad” şi rachete de croazieră. Acum numărăm victimele civile. Duşmanul nu are de ales decât să comită crime de război atât de viclean. Armata noastră este puternică. Rămânem pe poziții.”

 

Bombardamentul a fost dur criticat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru că s-a dat lovitură peste civili, într-o zonă unde nu activează nicio bază militară.

„Forţele armate ale Rusiei au atacat dur regiunea Harkov. Fără dubii, aceasta este o crimă de război. Este o un oraş paşnic, oamenii sunt paşnici şi nu există niciun obiectiv militar în zonă. Ruşii au ştiut unde împuşcă. Pentru această crimă vor merge, cu siguranţă, în faţa tribunalului.”

Ministrul rus al Apărării a anunţat că armata
va continua „operaţiunea militară specială” până când îşi va atinge obiectivele.

„Principalul lucru pentru noi este să protejăm Federația Rusă de amenințarea militară creată de țările occidentale, care încearcă să folosească poporul ucrainean în lupta împotriva țării noastre”.

Lupte acerbe se duc şi în regiunea Kievului. În localitatea Irpin au fost surprinse imagini cu tancuri ruse şi locuinţe distruse.

 

În Vasilikov, clădirea unui cămin a fost bombardată noaptea trecută.

 

Un corespondent CNN a mers la periferia Kievului, unde a surprins o coloană cu blindate ruseşti complet distruse.

„A fost o luptă crâncenă aici, la marginea Kievului, iar acesta este unul dintre vehiculele rusești din epoca sovietică, care este complet ars. Sunt resturi peste tot, fiare îndoite. Acesta a fost un camion care transporta provizii. Am văzut vehiculul blindat în față, acolo.”

Cel puţin 70 de soldaţi ucraineni au murit la baza militară bombardată în regiunea Sumî, aproape de graniţa cu Rusia. Căutările victimelor sub dărâmături sunt în plină desfăşurare.

 

Lângă capitala Ucrainei a fost distrusă o bază militară, iar pe internet au apărut imagini surprinse după bombardamente.

 

Sateliţii Maxar au surprins pe o distanţă de 27 de kilometri o coloană militară ruse, deplasându-se spre capitala Ucrainei.
Iar în regiunea Harkov o bombă a fost aruncată chiar într-un bloc de locuit. Primarul oraşului a anunţat că în ruine se află mulţi oameni şi că se depun eforturi uriaşe pentru a-i salva.
Şi alte localităţi se află sub ameninţarea trupelor ruse. Oraşul Mariupol se menţine deocamdată sub controlul armatei ucrainene, însă a rămas fără energie electrică după atacurile ruseşti. Între timp, regiunea Herson este înconjurată de soldaţi ruşi.


Distribuie
..