Un intermediar în vânzarea certificatelor de vaccinare va sta 20 de zile în arest, iar ceilalți doi – sub control judiciar

Un intermediar în vânzarea certificatelor de vaccinare va sta 20 de zile în arest, iar ceilalți doi – sub control judiciar

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Unul dintre cei 3 intermediari, reţinuţi în dosarul certificatelor false de vaccinare anticovid, va sta 20 de zile în arest.
În cazul celorlalţi doi suspecţi a fost aplicat controlul judiciar pentru o perioadă de 30 de zile.
Este vorba despre un bărbat şi două femei, care organizau vânzarea documentelor emise ilegal, fără imunizarea posesorului.
Decizia a fost luată de magistraţii Judecătoriei Chişinău cu sediul la Ciocana. Suspecţii şi-au recunoscut vina.

Potrivit procurorilor, cei trei intermediari au vârsta cuprinsă între 26 şi 31 de ani. Niciunul dintre cei trei făptaşi nu a dorit să răspundă la întrebările jurnaliştilor.

„Ce taxă percepeai pentru un certificat de vaccinare împotriva COVID-19? Vă recunoaşteţi vina? Ce taxe aţi perceput pentru aceste certificate?”

Nici avocaţii acestora nu au fost mai vocali.

„Domnule avocat, vrem să vă întrebăm cum pledează clientul dumneavoastră? – La moment nu declar.”

Procurorul de caz, Cristina Gladcov, ne-a spus că activitatea așa-numiților afacerişti a fost documentată în ultimele trei luni.

„Unii din ei sunt persoanele care identificau persoanele, deci beneficiarii nemijlocit, şi ulterior, alte două care transmiteau banii la lucrătorii medicali. Fiecare din ei, la etapa actuală a fost stabilită 12-15 persoane, care au beneficiat, inclusiv, membri de familie. În unele cazuri certificatele erau eliberate pe perioade în timp ce persoane se afla peste hotare.”

Procurorul a precizat că aceştia îşi recunosc vina şi conlucrează cu ancheta, fapt care a dus ulterior la efectuarea altor percheziţii.

„Urmează să fie examinate probele acumulate şi stabilirea, deoarece sunt, cercul de persoane care au beneficiat de facto de certificatele date de COVID. Toate certificatele au fost găsite în original cu ştampila medicului de familie. Evident că o să fie şi aceste persoane investigate.”

Suspecţii sunt cercetați pentru trafic de influență. Potrivit codului penal, această infracţiune se pedepseşte cu o amendă de până la 200.000 de lei sau cu şapte ani de puşcărie. Centrul Naţional Anticorupţie a făcut publice nişte înregistrări audio cu discuţiile dintre bănuiţi.

„N-ai pe cineva cine vrea vaccină fără injecții?
– Nu, parcă nu până când.
– Dacă ai să ai pe cineva, mă suni, 270 euro, acesta e prețul standard, dacă poți să mai pui acolo, să zicem un 300 – 320, să faci și tu acolo un 30, 20 euro.
– Bine.
– Asta încă e ieftin, în oraș deja cer 400 – 500. ”

Ieri, mascaţii de la CNA împreună cu procurorii Anticorupţie au desfăşurat percheziţii la Asociaţia Medicală Teritorială Râşcani şi la Centrului de Sănătate Stăuceni. Angajaţii medicali sunt suspectaţi că ar fi eliberat certificate de vaccinare în lipsa pacienţilor. În urma cercetărilor penale, un medic de familie al Centrului de sănătate din Stăuceni a fost reținut. Deocamdată, procurorii nu ne-au putut spune dacă vor cere şi pe numele acestuia mandat de arestare preventivă. Acuzatorii de stat ne-au declarat că investigaţiile continuă şi o să decidă ulterior dacă vor cere încarcerarea medicului.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..