Un nou focar de pestă porcină africană. Virusul a fost depistat la porcii domestici din două gospodării din satul Tvardiţa

Un nou focar de pestă porcină africană. Virusul a fost depistat la porcii domestici din două gospodării din satul Tvardiţa

Distribuie
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Pesta porcină africană dă din nou târcoale sudului ţării, unde au fost confirmare două cazuri noi. Virusul a fost depistat la porcii domestici din două gospodării din satul Tvardiţa, raionul Taraclia.
Ameninţarea i-a determinat pe crescătorii de porci din ţară să impună stare de carantină în fermele lor.

În două gospodării din satul Tvardiţa, raionul Taraclia, a fost confirmată pesta porcină. Animalele afectate au fost sacrificate, iar în localitate au fost instalate filtre sanitare, care vor funcţiona cel puţin două luni. Reprezentanţii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor presupun că boala a ajuns în ţara noastră din Ucraina.

„În satul Novoseliţe, în luna aprilie a fost notificat un caz de pestă porcină. Posibil, la micul trafic, la frontieră, cineva din populaţia Republicii Moldova, au traversat cu ceva produse”, a comunicat şeful direcţiei Sanitar Veterinară din cadrul ANSA, Vitalie Carauş.

Pentru a evita răspândirea şi apariţia unor noi focare, în aproape toate fermele de porci din ţară a fost instituită stare de carantină. Adică, nimeni nu poate intra pe teritoriu fără o procedură de dezinfecţie, chiar şi maşinile.

La ferma din Cimişeni, Criuleni, cresc peste 35 de mii de porci. Un eventual forcar de pestă porcină africană, i-ar putea aduce proprietarului un prejudiciu imens – de peste 80 de milionane de lei. Pentru a preveni acest lucru, fermierul se va asugura aşa cum ştie mai bine.

„Acuma într-o lună o să fie gata un drum de ocolire pentru transportul mare care aduce cereale la noi la întreprindere ca noi să nu avem intersecţii de fluxuri. Şi o să instalăm ramă cu dezinfectant, care va dezinfecat cu presiune tot transportul”, a menţionat directorul fermei de porci, Andrei Volcinschi.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor îndeamnă fermierii să reducă la minim contactul porcilor domestici cu alte animele.

„Un moment foarte important când vecinii se duc unul la altul, vin, să evite, să nu dea voie să se ducă la gogier. După ce o făcut măsurile, a adăpat purceii, a hrănit, şi aşa mai departe, numaidecât, cel mai important, să ia să schimbe încălţămintea, evident să spele mâinile, hainele”, a afirmat şeful interimar direcţia raională ANSA, raionul Criuleni, Serafim Babenco.

De la începutul acestui an, cazuri de pestă porcină au fost depistate în raioanele Căuşeni, Ştefan Vodă şi Ceadâr-Lunga.

Astăzi, premierul Pavel Filip a solicitat instituţiilor responsabile, inclusiv reprezentanţilor Serviciului Vamal şi Poliţiei de Frontieră, să ia masuri pentru prevenirea răspândirii virusului pe teritoriul Republicii Moldova.

În ţara noastră sunt peste 130 de ferme de porci.


Distribuie
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Leave a Reply