Unioniștii din Moldova și din România au întins astăzi peste Prut un tricolor de o sută de metri. Deși nu s-au putut întâlni, ei și-au transmis flori și urări de bine.
Cu toții au avut un gând de an nou – că la o sută de ani de la marcarea Marii Uniri, cele două state să-şi recapete statutul de altă dată.
Îmbrăcați în straie naționale și cu flori în mâini, sute de locuitori de pe amble maluri ale Prutului și-au dat întâlnire în satul Stoianovca, din raionul Cantemir. Apoi, au mărșăluit pe un podul care face legătura dintre România și Moldova.
Oamenii spun că au venit cu speranţa reunirii Moldovei cu România. Unii dintre ei aveau în mâini drapelele NATO și a Statelor Unite.
„Noi considerăm că Statele Unite este un susținător de nădejde al aspirațiilor noastre”.
„În suflete demult e produsă Unirea, doar că trebuie să rupem hotarele. Cât mai curând posibil, chiar dacă e posibil, astăzi”.
„Costumația este costumația noastră tradițională, românească, specifică zonei Moldovei. Tot românul își cinstește tradițiile și prin port”.
„Profunde sentimente de mare bucurie, dar și de mare regret, că suntem încă separați de un râu care ne ține la distanță”.
„Suntem profund bucuroși, adânc bucuroși că îi vedem pe frații noștri”.
Evenimentul a fost organizat de platforma unionistă Acțiunea 2012, cu ocazia împlinirii unui secol de la Marea Unire din 1918.
„Transmitem un mesaj ferm pentru întreaga comunitate internațională și pentru toți românii, moldovenii, oltenii, bănățenii, ardelenii. Cerem unitate. Vrem să trăim cu toții împreună, mai bine”, a spus președintele Organizației „UNIREA – ODIP”, Vlad Bilețchi.
Acum o sută de ani, în 1918, toate principatele române s-au unit și au format România Mare. În 1940, Basarabia a fost reanexată forțat la Uniunea Sovietică și transformată într-o simplă gubernie rusească.
Abia în 1990, a fost organizat podul de flori peste Prut, când un milion 200 de mii de români au putut intra în Moldova sovietică pentru câteva ore, fără a avea nevoie de viză.
..
Leave a Reply