Uzina Metalurgică de la Râbniţa a solicitat autorizaţie pentru o perioadă de cinci ani

Uzina Metalurgică de la Râbniţa a solicitat autorizaţie pentru o perioadă de cinci ani

Uzina Metalurgică de la Râbniţa a solicitat autorizaţia de gestionare a deşeurilor şi a emisiei de poluanţi pentru o perioadă de cinci ani. Deşi procesul de monitorizare şi verificare a documentelor nu s-a încheiat, ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, afirmă că activitatea întreprinderii se încadrează în parametrii tehnici, prevăzuţi de lege.

„Ei se încădrează în limitele prevăzute de cadrul tehnic pentru astfel de genuri de activitate. Evident, depăşiri pot să existe la momentul de faţă, dar o creştere bruscă a acestor depăşiri nu a fost înregistrată. Mai multe luni în urmă ei au depus seturi de documente, ca să li se elibereze autorizaţia pentru cinci ani, dar este un proces destul de anevoios de verificare, pentru că, în primul rând, sunt documente tehnice forte ample.”

Precizăm că în prezent uzina deţine o autorizaţie provizorii, oferită prin decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. Anterior, fostul ministru al Mediului, Iuliana Cantaragiu, a dezvăluit că una din condițiile impuse de administraţia de la Tiraspol pentru a putea procura energie electrică de la Cuciurgan era ca autorităţile de la Chişinău să prelungească lunar autorizaţia.

Printre priorităţile stabilitate pentru anul 2023, anunţate de noul Ministru al Mediului în cadrul consultărilor publice, se numără lichidarea gropilor de gunoi neautorizate, curăţarea râurilor şi împădurirea ţării.

„Avem înregistrate peste 11,2% din suprafaţa terenurilor, din suprafaţa Republicii Moldova. Pentru 10 ani noi ne planificăm să depăşim suprafaţa de 15%, ca să facem faţă aceasta suprafaţă de peste 15%, trebuie primii ani, ani de pregătire, să ajungem la cota de 10 mii de hectare pe an, împădurire şi restabilire.”

Rodica Iordanov a fost învestită în fruntea ministerului Mediului în noiembrie 2022, după demisia din septembrie a Iulianei Cantaragiu.

..