Valentina Radcenco, unul din pilonii modei moldoveneşti, s-a stins din viaţă la numai 67 de ani.

Valentina Radcenco, unul din pilonii modei moldoveneşti, s-a stins din viaţă la numai 67 de ani.

Valentina Radcenco, unul dintre pilonii modei moldoveneşti, s-a stins din viaţă la numai 67 de ani. Ea şi-a început activitatea în perioada sovietică şi a fost fondatoarea primului Teatru de Modă din Uniunea Sovietică.
A muncit cu dragoste si pasiune in acest domeniu şi a continuat să scoată din anonimat designeri, modele şi oameni talentati.

„Când se spune despre mine că iubesc moda, nu este neapărat adevărat. De fapt, eu iubesc oamenii care fac modă, în special, modă moldovenească. Este demonstrat că şcoala moldovenească de modeling este chiar mai bună decât cele din alte ţări.”

Valentina Radcenco a fost fondatoarea primului teatru de modă din Uniunea Sovietică. Prezentările organizate de ea erau adevărate spectacole, regizate ca la carte. Astfel, Radcenco a ajuns o legendă a modei moldoveneşti. În anii `90, prezentatoarea Irina Babusenco, pe atunci model, a avut ocazia să înveţe de la Valentina Radcenco adevărate lecţii de modă şi de stil.

„Pe atunci, prezentările aveau un scenariu, fiecare se baza pe un anumit subiect. Era foarte interesant şi, în primul rând, foarte artistic. Şi designerii aveau foarte multe emoţii, pentru că Valentina Radcenco era cea care dirija totul. Noi nu-i ieşeam din cuvânt, iar spectacolul ieşea foarte frumos, foarte interesant.”

Valentina Radcenco a fost mentorul creatorilor de modă din ţara noastră, apoi, deveniţi cunoscuţi în întreaga lume. După Teatrul de Modă, stilista a lansat festivalul Art Podium. La aceste prezentări s-au auzit în premieră numele unor designeri, care, în prezent, au ajuns adevărate valori în domeniu.

„În primul rând, era o persoană foarte entuziastă care credea în viitorul industriei uşoare cumva, susţinea toţi designerii tineri şi cred că majoritatea designerilor locali au trecut prin aprobarea ei. În anul 2009 m-am lansat drept creator şi mai târziu ca brand tot în cadrul evenimentului Art Podium.”

” Doamna Valentina a fost un madame Chanel pentru noi. A fost o colegă foarte bună pentru noi care m-a ajutat să prezint toate concursurile internaţionale pe care le-am avut aici, în Chişinău. A ştiut să colaboreze cu toţi şi să-i împace pe toţi din domeniul modei. ”

Art Podium a devenit o pistă de lansare şi pentru tinerii care studiau designul vestimentar.

„Atunci când creau colecţiile vestimentare, din primăvară, vară, tinerii ştiau că vor participa la acest concurs. Rolul acestuia este foarte mare şi a fost o motivaţie pentru tinerii noştri.”

În luna martie, Valentina Radcenco a împlinit 67 de ani. Apropiaţii ei spun că, în ultimul timp, stilista a preferat să se retragă şi a evitat ieşirile publice. Cauza decesului nu a fost, deocamdată, anunţată.

..