Valoarea pieții ilegale a jocurilor de noroc din țara noastră a depășit jumătate de miliard de lei

Valoarea pieții ilegale a jocurilor de noroc din țara noastră a depășit jumătate de miliard de lei

Distribuie

Peste jumătate de miliard de lei – la această sumă a ajuns piața gri a jocurilor de noroc din țara noastră în 2020. Este vorba despre bani transferați de jucători din țara noastră prin servicii de plată online de pe site-urile de jocuri de noroc din străinătate neautorizate în Republica Moldova.

Sunt datele analizei făcute de organizația neguvernamentală Legal Business Monitor în baza datelor prezentate de Banca Națională a Moldovei și operatorul autorizat de jocuri de noroc din Republica Moldova, NGM Company, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei în domeniul loteriilor și pariurilor sportive.

Reprezentații ong-ului  precizează că valoarea pieții ilegale este mult mai mare, așa cum estimările nu includ și transferurile prin intermediul cardurilor bancare. Chiar dacă anul trecut, marea partea a banilor a fost adusă în câmpul legal prin intermediul partenerului privat al Loteriei Naționale a Moldovei, în acest an, când este interzisă publicitatea jocurilor autorizate în Moldova, cota jocurilor de noroc ilegale este în creștere.

Studiul Legal Business Monitor care se bazează pe datele oficiale ale Băncii Naționale a Moldovei, arată că în 2018 au fost efectuate un milion 230 de mii de operațiuni de servicii de plată pentru categoria jocuri și divertisment, în valoare totală de peste 280 de milioane de lei. În 2019, numărul operațiunilor a crescut cu peste șase sute de mii, iar valoarea lor a înregistrat o creștere de peste o sută de milioane de lei.

În 2020 numărul tranzacțiilor a ajuns la 2,32 de milioane, iar valoarea acestora a constituit 520 de milioane de lei, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă, față de anii precedenți. Această tendință de creștere s-a menținut și anul trecut, când valoarea tranzacțiilor a ajuns la 691 de milioane de lei.

Câți din acești bani au ajuns în conturile site-urilor ilegale putem afla cu aproximație dacă din suma totală vom scădea valoarea plăților încasate de site-ul 7777.md, singurul site autorizat în Republica Moldova în domeniul loteriei și pariurilor sportive.

Astfel, estimările arată că în 2019, când suma depusă pe site-urile de profil neautorizate a crescut cu peste 100 de milioane de lei, doar 5,43 de milioane de lei au fost destinate sectorului legal. Iar în 2020, companiile care activează ilegal în țara noastră au atras de la jucătorii moldovenii mai bine de 511 milioane de lei, în timp ce pe 7777.md, singurul site autorizat în domeniul loteriei și pariurilor sportive, au ajuns doar 8,7 milioane de lei.

Situația s-a schimbat radical anul trecut, cota banilor care ajung la campaniile ilegale și neatorizate a scăzut dramatic până la 155,5 milioane de lei. Și asta pentru că singurul site autorizat de Loteria Națională a Moldovei a reușit să atragă jucătorii în câmpul legal, înregistrând o creștere substanțială a numărului și valorilor plăților.

De la 8,7 milioane de lei s-a ajuns la 536 de milioane de lei, imediat ce autoritățile moldovenești au demarat blocarea accesului la site-urile neautorizate de jocuri de noroc. În paralel, și operatorii de plăți au restricționat plățile pentru acestea.

„Raportul acestor două cifre este unul colosal: opt milioane și 500 de milioane, chiar și mai mult. Deja peste un an aceasta proporție s-a schimbat. A fost destul de mult, dar diferența deja a fost deja mult mai mică. Asta poate fi explicat prin faptul că instituțiile statului au început încercări de a reglementa aceasta piață. În primul rând, au început să blocheze accesul către site-urile ilegale, în al doilea rând, au început să blocheze tranzacții bănești de pe aceste platforme și nu în ultimul rând, să efectueze controale fiscale celor care joacă pe site-uri ilegale și nu achită niciun impozit pentru câștigul obținut.”, a precizat Victoria Kriukova, director „Legal Business Monitor”.

Directorul „NGM Company”, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei în domeniul loteriei și pariurilor sportive, Plamen Milanov, susține că suma care oficial figurează ca ceea care a constituit în 2021 piața gri din domeniu este, realitate, mult mai mare.

„Aceste 155 de milioane sunt doar acei bani care au trecut prin sisteme de plăți. Practic dacă adăugăm încă 500 de milioane de lei care trec prin carduri bancare, înseamnă că vorbim deja despre 650 de milioane de lei. În condițiile în care sunt limitate site-urile ilegale, acești bani ajung la stat. Ceea ce ține de prognoza noastră anterioară despre faptul că statul poate câștiga 300 de milioane de lei, pot să spun că doar în primele patru luni ale anului, statul a câștigat 80 de milioane de lei. Și asta în condițiile în care, potrivit datelor noastre, piața gri a crescut în ultimele câteva luni.”,  a explicat Plamen Milanov, Directorul „NGM Company”.

Plamen Milanov atrage atenția că în cazul în care statul va continua să întreprindă măsurile necesare, veniturile bugetului țării noastre vor crește din contul reducerii pieței negre. De notat că multe dintre site-urile ilegale de jocurile de noroc pe care au migrat unii jucători moldoveni activează pe site-urile din Federația Rusă și își au conturile bancare în zone off-shore.

„Potrivit datelor pe care le dețin partenerii noștri din Europa, aproape jumătate din aceasta suma care merge spre site-uri ilegale de jocuri de noroc, sunt transferați prin carduri bancare. Suma menționată în studiu, cele 500 de milioane de lei, practic este dublă, adică vorbim despre un miliard de lei. În 2021, când statul a început să lucreze eficient împotriva site-urilor ilegale, adică a fost publicat și o listă de site-uri ilegale, iar unele instituții de stat au început blocarea accesului către site-uri ilegale, vărsări ilegale, spre companii offshore, s-au micșorat considerabil. Totuși, cred că statul are încă mult de lucru.”, a menționat Plamen Milanov.


Distribuie
..