Vasile Costiuc, reţinut ieri pentru 72 de ore, a declarat greva foamei

Vasile Costiuc, reţinut ieri pentru 72 de ore, a declarat greva foamei

Distribuie

Preşedintele partidului „Democraţia Acasă”, Vasile Costiuc, reţinut în dosarul terenurilor de la Durleşti, a intrat în greva foamei pentru 72 de ore.
Anunţul a fost făcut de avocatul acestuia, care l-a vizitat aseară în izolatorul Centrului Național Anticorupție.
El a declarat, că Vasile Costiuc este învinuit de abuz de putere şi spălare de bani, infracţiuni care se pedepsesc cu până la 10 ani de puşcărie.
Colegii de partid ai lui Vasile Costiuc afirmă, că liderul lor a fost reţinut abuziv şi ilegal şi că s-au adresat misiunilor diplomatice.

„Noi considerăm că pentru această infracţiune, pentru abuz în serviciu, acesta nu poate fi tras la răspundere, pentru că el nu deţinea nici o funcţie publică în acel moment. Pentru spălarea banilor şi participarea în cadrul unui grup criminal organizat, considerăm că nu sunt probe.”

Vasile Costiuc a declarat, prin avocatul său, că pe durata aflării sale în izolatorul CNA va refuza să mănânce.

„Dumnealui ne-a rugat frumos să-i aducem câteva cărţi, anumite pastile pentru că are anumite probleme cu sistemul circulator. Şi mai mult decât atât, îndeamnă la calm şi ne-a anunţat că în termenul acesta de 72 de ore, acesta declara greva foamei şi nu va mânca timp de 72 de ore. ”

” Aceasta decizie, în primul rând, este legată de un protest faţă de acţiunile care au loc la adresa lui. În al doilea rând, sunt din considerente de siguranţă. Vasile Costiuc se teme că sunt acţiuni care au ca scop lichidarea sa fizica.”

Membrii partidului ” Democraţia Acasă” consideră că reţinerea lui Costiuc este o comandă politică. //////////

” Considerăm că măsurile întreprinse de organele de urmărire penală sunt executate la comandă, cu scopul de a intimida liderul partidului Democraţia Acasă şi a-l impune să înceteze critica guvernării şi investigaţiile fraudelor comise de anumite persoane satelite guvernării. ”

Procurorul responsabil de comunicare de la Procuratura Generală, Mariana Cherpec, a declarat că instituţia pe care o reprezintă nu comentează acţiunile unor politicieni.

Am încercat să obţinem o reacţie şi de la reprezentanţii partidului de guvernământ. Într-un mesaj expediat pe adresa redacţiei noastre, ofiţerul de presă al Partidului Acţiune şi Solidaritate, Aurica Jardan, scrie că PAS urmărește cu atenție acest caz şi îndemnă organele de drept să aplice măsurile preventive în mod rațional, în funcție de gravitatea faptei și a riscurilor de eschivare a celor implicați. PAS dă asigurări că abuzurile nu vor fi tolerate şi precizează că fiecare cetățean are dreptul la o justiție corectă și echitabilă.
Centrul Național Anticorupție a efectuat miercuri percheziții la patru adrese din municipiul Chișinău în dosarul terenurilor înstrăinate fraudulos la Durleşti. În rezultat, trei persoane, printre care Vasile Costiuc și Veaceslav Nedelea au fost reținuți pentru 72 de ore. Ambii sunt bănuiți că ar fi participat la tranzacții fictive privind înstrăinarea unor terenuri, pentru care ar fi fost remunerați. Loturile de pământ ar fi intrat în posesia membrilor familiei, rudelor și apropiaților fostului primar de Durlești, Nicolae Crudu, care între timp a decedat. Am încercat să obţinem o reacţie și de la ex-deputatul Veaceslav Nedelea, care a fost şi primar de Durlești, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon. Anterior, Nedelea a negat orice implicare în schema de atribuire a terenurilor și a declarat pentru tv8 că este o simplă coincidență faptul că rudele sale au cumpărat pământuri la Durlești în perioada în care el se afla la cârma Primăriei. De cealaltă parte, acum aproximativ o lună, Vasile Costiuc a confirmat că Nicoale Crudu i-a fost naș de cununie, și că l-a ajutat să tranzacționeze niște terenuri în Durlești, fără a ști prea multe detalii despre aceste loturi. Potrivit Centrului Naţional Anticorupţie, în anii 2005-2006, când era consilier local, Nicolae Crudu şi alți funcționari de la Durlești ar fi eliberat fraudulos titluri de autentificare a dreptului deţinerii terenurilor, apoi ar fi semnat procuri care îi permiteau atât lui, cât şi membrilor familiei sale să administreze și să înstrăineze aceste loturi. Funcţionarii ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 7 milioane de lei. În același dosar a fost reţinută şi fiica fostului primar de Durleşti, Diana Crudu, care susţine că este nevinovată. Aceasta riscă până la opt ani de închisoare.


Distribuie
..