Vestea rea nu vine niciodată singură. Autoritățile ne avertizează că există riscul de sistare a livrării gazelor naturale

Vestea rea nu vine niciodată singură. Autoritățile ne avertizează că există riscul de sistare a livrării gazelor naturale

Distribuie

Republica Moldova poate rămâne fără gaze naturale în plină iarnă.
Acest lucru s-ar putea întâmpla, dacă ”Moldovagaz” nu va achita către ”Gazprom” plăţile prevăzute în contract.
Atenţionarea vine din partea Comisiei pentru Situații Excepționale, care s-a întrunit aseară şi a adoptat mai multe decizii.
Printre acestea se numără o solicitare către instituţiile publice de a raţionaliza consumul de gaze și energie electrică. ”Moldovagaz” a confirmat că ţara ar putea rămâne fără gaze naturale.

Comisia pentru Situații Excepționale a analizat rapoartele prezentate de Moldovagaz şi Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale şi a ajuns la concluzia că Moldovagaz nu are resursele financiare necesare pentru a îndeplini condiţiile prevăzute în contractul semnat cu Gazprom. Potrivit comisiei, acest lucru se întâmplă deoarece, preţul gazului cumpărat de Moldovagaz de la furnizorul rus a crescut în ianuarie, iar tarifele pentru consumatori au rămas la fel. Comisia precizează că furnizorul nu mai acceptă datoriile cauzate de astfel de devieri financiare și există riscul de sistare a livrării gazelor naturale în cazul în care nu se vor face achitările în conformitate cu condițiile contractuale.

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat şase decizii menite să soluţioneze criza energetică. Acestea au fost anunţate de premierul Natalia Gavriliţa, în cadrul unei conferinţe de presă.

” Am discutat despre eforturile instituţiilor publice de conservare şi eficientizarea consumului de gaze naturale în baza unor recomandări a Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale. ”

Comisia a mai decis că Moldovagaz va propune Consiliului de Observatori să aprobe o decizie prin care să permită consumatorilor să achite facturile până la sfârșitul lunii ianuarie, şi nu pînă în 20 ianuarie, aşa cum e în prezent. Iniţiativa va fi discutată la începutul săptămânii viitoare, anunţă furnizorul de gaze. De asemenea, Ministerul Finanțelor urmează să analizeze ce opţiuni legale există pentru amânarea plăţilor TVA efectuate de Moldovagaz.

„Am decis ca Moldovagaz să continue negocierile cu băncile comerciale privind contractarea unui credit comercial şi să informeze membrii comisiei situaţiilor excepţionale despre răspunsurile băncilor.”

Moldovagaz a precizat în comunicatul emis că negociază cu băncile comerciale din ţară accesarea unui împrumut pe termen scurt, dar aceste discuţii decurg cu dificultate din cauza datoriei istorice mari pe care o are furnizorul naţional de gaze naturale faţă de Gazprom.

Marţi, într-o conferinţă de presă, vicepremierul Andrei Spînu a anunţat că Moldovagaz are un deficit de 25 de milioane de dolari, pe care trebuie să-i achite Gazpomului până în 20 ianuarie. Potrivit contractului, Moldovagaz trebuie să plătească până la data de 20 a fiecărei luni un avans de 50 la sută pentru gazul consumat în luna respectivă. Moldovagaz precizează că aceste condiții de plată nu s-au modificat de la semnarea documentului în 2007, iar practica de plată a livrărilor, aplicată în cazul Republicii Moldova, este larg răspândită. Marţi, Andrei Spînu spunea că a avut o discuţie cu șeful Gazprom Alexei Miller căruia i-a cerut să amâne achitarea acestui avans cu 10-20 de zile. Consilierul vicepremierului, Alina Merlici, ne-a spus că până în acest moment, Miller nu a revenit cu un răspuns în acest sens.

De la 1 ianuarie Moldova achită 647 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze cumpărat de la Gazprom, faţă de 450 de dolari cât am achitat în decembrie şi 485 în noiembrie.

Totodată, din data de 10 ianuarie Curtea de Conturi a început un audit la Moldovagaz. Potrivit CCRM, auditul are drept scop verificarea conformității cheltuielilor și investițiilor capitale la întreprinderile de gaze naturale. SA „Moldovagaz” este entitatea principală supusă auditului, dar vor fi verificate și companiile ce se ocupă de transportarea și distribuirea gazelor naturale, fondate de Moldovagaz.


Distribuie
..