Victimele catastrofei nucleare de la Cernobîl au fost comemorate la Chişinău

Victimele catastrofei nucleare de la Cernobîl au fost comemorate la Chişinău

Distribuie

Victimele catastrofei nucleare de la Cernobîl au fost comemorate astăzi la Chişinău.
La 34 de ani de la tragicul eveniment, participanţii la acţiunile de lichidare a consecinţelor avariei s-au adunat la Complexul Memorial din parcul Valea Trandafirilor, unde au depus flori.
La eveniment au fost prezenţi mai mulţi oficiali.

Ludmila Beşleaga era studentă când s-a produs tragedia. Femeia ne-a povestit că trăia o frumoasă poveste de dragoste cu viitorul ei soţ, iar atunci când acesta plecase să participe la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, ea a decis să meargă cu el.

„Eu am stat 2 săptămâni, soţul a stat toată vara anului 1986, deoarece nu s-a găsit schimb. El deja când s-a întors acasă nu mai era acel care a plecat. Atunci când a plecat soţul meu avea 38 de ani, un bărbat tânăr, plin de viaţă cu multă dorinţă de a crea. ”

Femeia povestește că acolo a împărțit medicamente celor care au refuzat să părăsească teritoriul iradiat. Mai mult, cei care au participat la lichidarea avariei, nici măcar nu cunoșteau ce este radiația și care sunt consecințele.

„Nimeni nu ne-a prevenit că uite radiaţia nu are miros, gust şi ea nu poate fie văzută, dar ea e foarte crâncenă. Mâncam, mâncam zmeură şi ce găseam prin copaci”

Mai mulţi participanţi la lichidare consecinţelor avariei ne-au spus că nu vor uita niciodată seara în care au plecat la Cernobîl.

„În toată perioada aia, să spun aşa, nu îmi ajungea…uscătură în gât. Am văzut cum în faţa mea, cioara care se spune că trăieşte 300 de ani îi curgea spumă din gură şi a murit”.

„Iată, 28 aprilie 86. Cu avionul m-au trimis în Kiev au spus, dar eu am nimerit în Cernobîl.”

„La această catastrofă, din partea Moldovei au participat 3500 de cetăţeni, dintre care la momentul de faţă au rămas 1998 de oameni. Şi iarăşi dintre care 910 sunt invalizi de diferite graduri de dezabilitate.”

În 26 aprilie 1986, la 01:23, reactorul numărul 4 al centralei atomice de la Cernobîl a provocat emisia unui nor radioactiv care a contaminat o zonă întinsă din Europa. Potrivit unui raport al OMS, nouă mii de oameni au murit, iar 200 de mii s-au îmbolnăvit în urma tragediei.

La o distanţă de 34 de ani, Ucraina a anunţat că vrea să includă oraşul Pripiat din zona Cernobîlului în patrimoniul mondial UNESCO. Zona a devenit o destinaţie turistică extrem de populară, motiv pentru care autorităţile ucrainene îşi doresc să îi fie acordat statutul de sit protejat.


Distribuie
..