Victimele războiului din Afganistan, comemorate la Chișinău. Oamenii au depus flori la monument și au ținut un minut de reculegere

Victimele războiului din Afganistan, comemorate la Chișinău. Oamenii au depus flori la monument și au ținut un minut de reculegere

Distribuie

Sute de oameni s-au adunat la Complexul Memorial „Feciorilor Patriei, Sfântă Amintire” din sectorul Râşcani pentru a-i comemora pe ostaşii moldoveni, căzuţi în războiul din Afganistan.
După 33 de ani, veteranii îşi amintesc cu greu de ororile prin care au trecut şi despre camarazii rămaşi pe câmpul de luptă. Combatanţii şi persoane oficiale au depus flori şi au ţinut un minut de reculegere.

 

La ceremonia de comemorare a ostaşilor căzuţi în războiul din Afganistan au participat preşedintele Parlamentului Igor Grosu, Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco şi Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Printre cei care au venit la complexul memorial erau şi foşti combatanţi. Aceştia au făcut schimb de amintiri despre luptele care le-au marcat întreaga viaţă.

„Am luptat în Afganistan din 1984 până în 1986. Pentru mine personal, cel mai dificil au fost condiţiile grele în care ne-am aflat, dar şi atunci când decedau camarazii noştri.”

” Ne gândeam la pregătirea fizică, morală, psihică şi aşa mai departe. Nu aveam timp să avem frică. Prima jumătate de an, mai mult de un an nici nu au ştiut că sunt acolo ca să nu traumăm.”

” La drept vorbind, un băiat de 18 ani care numai începe viaţa şi care deodată a nimerit la război, cum credeţi, ce pentru el va fi cel mai greu? Cel mai greu a fost că eram departe de casă, războiul mereu e greu, mai ales când un copil vine şi nu ştie din ce parte, dar bine că au fost comandanţi care ne-au învăţat, ne-au îndrumat.”

„Noi ne-am făcut datoria, ceea pentru ce am jurat. Am jurat în faţa Patriei, Patrie care e mamă, tată şi e tot. Noi ne-am îndeplinit misiunea cu mândrie.”

Mulţi dintre veterani spun că au legat pe front prietenii pentru o viaţă.

„Slujba în Afganistan am petrecut-o din 1985 până în 1987 aproape 88. Da, pentru că sentimentul şi prietenia care s-a creat pe câmpul de luptă nu poate fi comparată şi acest sentiment şi dragostea frăţească între camarazi va fi prezentă până la sfârşit.”

În războiul din Afganistan au luptat 13 mii de ostaşi moldoveni. Aceştia au fost trimişi pe front din 1979 până în 1989. Potrivit datelor oficiale, peste 300 de moldoveni au murit în acest război, patru au fost daţi dispăruţi, iar câteva mii au fost răniţi şi s-au întors acasă cu sechele. În prezent, în Moldova locuiesc peste 8 mii de veterani ai Războiului din Afganistan.


Distribuie
..