Violonista Alexandra Conunova, vioară căruia a fost confiscată la Aeroportul din Chişinău, revine pe scenă cu un instrument nou

Violonista Alexandra Conunova, vioară căruia a fost confiscată la Aeroportul din Chişinău, revine pe scenă cu un instrument nou

Violonista Alexandra Conunova, a cărei vioară a fost confiscată toamna trecută la Aeroportul din Chişinău, revine pe scenă cu un instrument nou. De Ziua Independenţei, la concertul din Piața Marii Adunări Naționale, artista va cânta la vioara creată special pentru ea de maestrul Mihail Bârlădean.

Celebra violonistă moldoveancă Alexandra Conunova are programate concerte până în anul 2024. Ea a venit în Moldova pentru câteva săptămâni, să-şi vadă rudele și prietenii, și să participe la evenimentul solemn din 27 august.

„Voi cânta cu orchestra noastră simfonică, cu dirijorul principal Mihail Agafiţa. Vom cânta balada lui Ciprian Porumbescu, cred că această sărbătoare este mai importantă ca niciodată, având în vedere împrejurările în care trăim. Pentru a ne aminti că cele mai importante sunt pacea și unitatea noastră ca naţiune, prietenia și omenia”, a spus
Alexandra Conunova.

În 27 august va fi prima ieşire a Alexandrei Conunova pe scena moldovenească după scandalul din octombrie anul trecut, când la controlul vamal din Aeroport i-a fost confiscată vioara Guadagnini, în valoare de 2 milioane de euro, care face parte din patrimoniul național. Ulterior s-a dovedit că nu a fost cazul să fie confiscat instrumentul şi i-a fost întors Alexandrei Conunova, după o lună de proceduri și citaţii către autorităţi.

„Vioara este în Elveția, călătorește cu mine în Europa. Am decis să evit neînțelegerile, până când se va stabili un sistem de introducere a instrumentelor în ţară, aşa cum s-a întâmplat cu vioara mea, ca să mă simt în siguranță atunci când vin cu ea aici”, a menționat violonista.

Sâmbătă, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, Alexandra Conunova va cânta la vioara creată special pentru ea de maestrul moldovean Mihail Bârlădean.

„Vioara nouă era gata în anul trecut, exact în perioada când mi-a fost confiscat instrumentul. Am cântat două note și am fost uimită de sunetul emis de această vioară, de puterea și căldura timbrului. Cu siguranţă, este un instrument extrem demn de evoluare și de demonstrare în faţa lumii” , a menționat Alexandra Conunova.

Artista este încântată de noul său instrument, pentru că se manifestă în toată splendoarea muzicală: „Mi-ar plăcea ca, atunci când vin aici, o vioară moldovenească, vioara mea, să mă aștepte. Bineînţeles, e minunat dacă există o vioară Stradivarius ori Guadagnini, dar principalul este cine cântă la ea.”

Accesul la concertul dedicat împlinirii a 31 de ani de la independența Republicii Moldova va fi liber în ziua de 27 august.

..