Vlad Plahotniuc: Pensionarii cu venituri sub minimul de existență vor primi cu 10% mai mult din 1 ianuarie 2019

Vlad Plahotniuc: Pensionarii cu venituri sub minimul de existență vor primi cu 10% mai mult din 1 ianuarie 2019

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pensionarii cu venituri sub minimul de existență vor primi cu 10% mai mult din 1 ianuarie 2019, iar cetățenii vor fi consultați dacă își doresc reducerea deputaților de la 101 la 61.

În ședința săptămânală din 13 noiembrie 2018, Partidul Democrat din Moldova a pus în discuție mai multe subiecte de interes public și a luat câteva decizii importante atât de ordin social, cât și de ordin politic.

Președintele PDM Vlad Plahotniuc a declarat după ședință că un subiect de mare prioritate pentru Partidul Democrat este în continuare majorarea veniturilor cetățenilor. Liderul democrat a amintit, în acest context, că a fost stabilită creșterea salariilor pentru mai multe categorii de bugetari, urmând ca ei să primească deja aceste salarii noi pentru luna decembrie a anului curent. Printre beneficiari sunt și medici, care sunt remunerați din bugetul de stat.

Totuși, în sistemul medical lucrează alte peste 41 de mii de persoane – medici și personal medical – care sunt angajate în instituțiile finanțate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină și își primesc salariile din bugetul acestei companii. La moment, au fost identificate soluțiile ca și acești peste 41 de mii de angajați să beneficieze de creșterea salariilor. Este vorba despre o majorare cu 20 la sută a salariilor pentru medici și 10 la sută a salariilor pentru personalul medical.

Totodată, liderul PDM a evidențiat că, datorită eficienței guvernării actuale și a creșterii economice bune din acest an, s-au identificat posibilități noi pentru a fi majorate nu doar salariile, dar și pensiile. Respectiv, astăzi, s-a decis ca, din 1 ianuarie 2019, o categorie largă de pensionari, care au venituri mai mici decât minimul de existență stabilit la această categorie (adică sub 1.589 de lei) să beneficieze de o majorare de 10%. Această creștere este separată de indexarea generală a pensiilor pentru toți pensionarii, care are loc anual.

”Am solicitat Guvernului ca asemenea majorări de salarii și pensii să fie făcute cel puțin odată pe an, ca rezultat al acelei creșteri economice solide, pe care noi, guvernarea democrată, o vom asigura și pentru anii viitori. Așadar, programele „Salarii bune pentru Moldova” și „Pensii bune pentru Moldova” vor continua și în anii care vin, astfel ca oamenii să trăiască mai bine”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Un alt subiect, abordat în ședința de astăzi ține de reforma politică promisă la Congresul Partidului Democrat din anul 2016, atunci când Vlad Plahotniuc a fost ales președinte al formațiunii.

”Încă în 2016, am declarat că reforma politică presupune optimizarea Parlamentului și a Guvernului, transmiterea reală a controlului asupra Parlamentului în mâinile poporului, identificarea pârghiilor prin care cetățenii să-i poată sancționa pe cei care nu își fac treaba în timpul mandatului. Optimizarea Guvernului am început-o deja, am implementat cu succes primele etape ale reformei Executivului, iar astăzi am dezbătut cu colegii modalitățile prin care să optimizăm și să facem mai eficient și Parlamentul”, a explicat Vlad Plahotniuc.

Astfel, prima propunere a Partidului Democrat privind optimizarea Parlamentului este de a reduce numărul de deputați de la 101 la 61 de deputați, pentru a avea un Parlament mai eficient, mai bine structurat și organizat.

A doua propunere vizează controlul cetățenilor asupra parlamentarilor, mai exact posibilitatea ca cetățenii să retragă mandatele deputaților, atunci când aceștia i-au dezamăgit și nu mai reprezintă în mod corect interesele oamenilor care i-au trimis în Parlament.

Vlad Plahotniuc a mai spus că Partidul Democrat a pregătit o inițiativă de organizare a unui referendum consultativ privind aceste propuneri, referendum care să se desfășoare odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, astfel fiind evitată cheltuirea de bani suplimentari și având certitudinea unei prezențe înalte la urne.

Liderul PDM a adăugat că, în cazul în care cetățenii vor susține inițiativele privind reforma politică, ulterior acestea vor fi consultate cu experții, cu Comisia de la Veneția, pentru a fi găsită forma cea mai potrivită de implementare a reformei.

Foto: canal2.md

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •