Vladimir Putin ar putea rămâne preşedinte al Rusiei până în anul 2036. Reforma Constituţională susţinută de 78 la sută dintre cetăţeni

Vladimir Putin ar putea rămâne preşedinte al Rusiei până în anul 2036. Reforma Constituţională susţinută de 78 la sută dintre cetăţeni

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vladimir Putin ar putea rămâne in funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse până în anul 2036. Rezultatele referendumului arată că aproape 78 la sută dintre participanţii la scrutin susţin reforma constituţională, care prevede acest lucru. Împotriva reformei s-au pronunţat 21 la sută dintre votanţi. Deși mass-media rusă a raportat nereguli în timpul scrutinului, Comisia Electorală Centrală a anunţat că nu a fost înregistrată nici o încălcare gravă.

Potrivit presei din Rusia, rezultatul plebiscitului era de aşteptat din moment ce reforma a fost aprobată anul trecut de Duma de Stat, iar noul text al Constituţiei se găseşte deja în librării. Referendumul era iniţial programat pentru data de 22 aprilie, dar a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19. Pentru a fi evitată aglomeraţia în secţiile de votare, plebiscitul s-a desfăşurat din data de 25 iunie până pe 1 iulie. Mai mulţi internauţi au făcut haz pe seama procesului de vot şi au postat pe reţelele de socializare imagini amuzante prelucrate în photoshop.

„Bună ziua, dvs ați votat pentru amendamente, așa este?! Pe mine nu mă crede nimeni, că asemenea votare este posibilă.”

Pe internet au apărut informații portivit cărora în unele secții de votare observatorii nu erau prezenți. În schimb în altele, în timpul votării, oamenii au primit bani care ar fi fost oferiţi în cadrul unor programe.

„- Acești bani sunt pentru dvs, apoi va trebui să ieșiți acolo, acolo este oficiul 111
– În calitate de copii de război, 1500 mii? deci veniți până la ora 8:00.
– Pentru doi. Da.”

Presa rusă informează că unii oameni au putut să se expună de două ori asupra amendamentelor la Constituție. Iar alţii au votat fără să știe pentru ce votează. În unele orașe ale Rusiei au avut loc proteste.

„Un, doi, trei – pleacă Putin! Mulțumesc pentru sprijin. Cea mai bună modificare – a lui Putin plecare. Cea mai bună modificare – a lui Putin plecare!

Mulţi dintre cetăţenii Federaţiei Ruse îşi doresc însă ca Vladimir Putin să rămână la putere încă 16 ani.

„Dacă nu ar fi fost Vladimir Putin, mai dă Doamne, mă rog pentru el. Sunt credincioasă. Să fie el în vecii vecilor. Acum, dacă aș putea scrie, aș scrie – să fie el până la sfârșitul zilelor sale.”

Rata de participare la vot privind amendamentele constituționale a constituit 68 la sută. Potrivit presei locale, pe parcursul procesului de vot CEC nu a depistat nicio încălcare gravă. Potrivit instituţiei, în total, au fost examinate 839 de reclamații, însă toate nu sunt grave și nu afectează rezultatele votării. După numărarea a 100% dintre voturi, a devenit clar că cel mai mare sprijin pentru amendamente a fost înregistrat în Cecenia, Tuva și Crimeea. Iar Okrug-ul autonom Nenets s-a dovedit a fi singura regiune „de protest”: Peste 55% dintre participanţii la scrutin au votat împotriva amendamentelor.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •