Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care sunt impuse sancțiuni partenerului casei de pariuri „1xBet”

Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care sunt impuse sancțiuni partenerului casei de pariuri „1xBet”

Continuă scandalul legat de casa rusească de pariuri „1xBet” din Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care sunt impuse sancțiuni companiei letone de origine rusă „Royal Pay Europe”, aceasta fiind partenerul casei de pariuri „1xBet”. Sancțiunile constau în blocarea activelor din Ucraina, interzicerea retragerii capitalului, suspendarea tranzacţiilor financiare și interzicerea participării la privatizarea și închirierea proprietății de stat. Casa de pariuri „1xBet” a fost interzisă în luna septembrie, în ţara vecină, la aproape jumătate de an după ce a obţinut autorizația de activitate.
Sancțiunile împotriva „Royal Pay Europe” au fost introduse pentru cinci ani. Potrivit site-ului unian.net, compania oferă servicii în domeniul comerțului electronic și în procesarea plăților electronice. Firma a fost fondată în 2016 de cetățeanul Federației Ruse Serghei Kondratenko și este partenerul controversatei case de pariuri ruseşti „1xBet”. În 2017, „Royal Pay Europe” a primit licenţă având dreptul de a accepta plăți și tranzacții cu carduri în jurisdicțiile europene și britanice.
Vara trecută jurnaliștii de investigație de la portalul InformNapalm au aflat că „1xBet” ar putea fi agent al Biroului de Investigaţii din Rusia, iar scopul activității în Ucraina ar fi de a recruta agenți, precum și de a colecta și transfera date personale ale ucrainenilor către „curatorii” lor, sub pretextul identificării jucătorilor pe platforma de pariuri. Asta în pofida faptului că legea ucraineană privind jocurile de noroc obligă explicit identificarea persoanelor de către „1xBet”.
De menționat că fiecare al zecelea site de pariuri sportive, care funcționează ilegal în Moldova, este asociat cu compania rusă „1xBet”.

Potrivit revistei Forbes, „1xBet” aparţine cetățenilor ruşi Roman Semiohin, Serghey Karşkov și Dmitri Kazorin. Ei au recunoscut, într-un interviu, că o parte din venit e investită în proiecte imobiliare și de afaceri în Federaţia Rusă.

..