Zeci de elevi cu deficienţe de auz şi părinţii acestora au protestat în faţa Guvernului, nemulţumiţi că două instituţii de învăţământ specializate ar fi fost închise

Zeci de elevi cu deficienţe de auz şi părinţii acestora au protestat în faţa Guvernului, nemulţumiţi că două instituţii de învăţământ specializate ar fi fost închise

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Zeci de elevi cu deficienţe de auz şi părinţii acestora au protestat azi în faţa Guvernului.
Ei cer dreptul la educație, după ce două instituţii de învăţământ specializate din cele 3 existente ar fi fost închise.
Este vorba despre Şcoala Specială Internat din Hîrbovăţ, raionul Călăraşi şi cea din oraşul Cahul.
În faţa protestatarilor a venit Natalia Grâu, secretar de stat la Ministerul Educaţiei, care a promis că subiectul va fi discutat luni.

Adela Peţu a venit la protest tocmai de la Briceni. Fiica acesteia în vârstă de 14 ani îşi face studiile la şcoala specială din oraşul Cahul. Femeia spune că în luna iunie a fost anunţată de către administraţia instituţiei că şcoala se închide, iar potrivit unei decizii luate de către Ministerul Educaţiei, copiii cu deficienţe de auz vor trebui să îşi continue studiile în şcoli obişnuite.

”Trebuie să o ducem la şcoală în sat. Este foarte greu. Noi am mai încercat ca ea se să ducă la şcoală. Ea doar privea şi profesoara spunea că doar prin scris pot să-i explic, mai mult nu pot face. O duceam de la Briceni la Cahul, e foarte greu, dar vrem viitorul la copil, să înveţe şi să fie în rând cu lumea.”

La protest a venit şi Valentina Cebotari împreună cu cei trei nepoţi ai săi care au deficienţe de auz.

”Anul acesta cât copii au învăţat online, nu a fost un program mimico gestual şi pentru ei. Copiii nu se descurcă deloc lor le trebuie limbajul gestionar. Nepotul acesta mai mare a frecventat clasa întâia la şcoală generală. Nu se descurcă copii, acolo pedagogii nu ştiu semnele gestiţionale. Este foarte, foarte greu. ”

În faţa protestatarilor a ieșit secretarul de stat în domeniul educaţiei Natalia Grîu.

”Acesta este copilul mai mare el nu aude deloc şi nu a fost niciodată la şcoală. La şcoală ne-au promis logopeţi nimeni nu a venit ce să facem noi acum.
– Problema este că în aeste instituţii specializate copii nu beneficiază de specialişti, care este sensul acestor şcoli. ”

Responsabilii spun că părinţii au fost duşi în eroare.

”Ministerul nu a închis de Hîrbovăţ şi nici pe cea de la Cahul. Noi am fost informaţi că nu mai sunt copii şi că părinţii şi-au retras actele copiilor. Erau 24 de copii în ambele instituţii pe parcursul anului am fost informaţi că nu este niciun copil în şcoală. Ne-au spus directorii instituţiei de învăţământ. ”

Subiectul urmează să fie discutat luni, în cadrul unei şedinţe la ministerul educaţiei unde sunt aşteptaţi părinţii dar şi directorii celor două şcoli specializate. Am încercat să luăm legătura cu managerii acestor instituţii, însă nimeni nu ne-a răspuns la telefon. Potrivit Asociaţiei Surzilor din Moldova, oficial în ţară sunt înregistraţi peste 260 de copii cu deficienţe de auz, iar neoficial sunt peste 1200.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •