Zi de doliu naţional. Renumitul poet şi scriitor Nicolae Dabija a fost condus pe ultimul drum

Zi de doliu naţional. Renumitul poet şi scriitor Nicolae Dabija a fost condus pe ultimul drum

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Zi de doliu național în Republica Moldova. Scriitorul Nicolae Dabija a fost petrecut astăzi pe ultimul drum. De dimineaţă zeci de prieteni, apropiaţi și admiratori ai operei sale au venit să-şi ia rămas bun de la marele maestru. Drapelele din întreaga ţară au fost coborâte în bernă, iar la ora 12:00 a fost ținut un moment de reculegere în memoria redutabilului scriitor.

„Vreau să cred că s-a dus liniştit, că s-a dus fericit, că a reuşit să învingă durerea şi singurătatea de a te duce fără cei apropiaţi.”

„Toată educaţia a lui a fost şi eu tare îi mulţumesc. Ne-a părăsit astăzi o durere mare, dar eu cred că ori din vis, ori de sus, el încă o să-şi ofere sfaturi.”

La înmormântare au fost prezenţi şi colegi de breaslă ai scriitorului.

„A căzut o stea mare a culturii și literaturii noastre. Um mare și neînfricat fotograf de fulgere așa cum și-a intitulat el una dintre cărți. Pentru că noi în ultima perioadă, ultimii 30 de ani trăim printer fulgere. Fie țărîna ușoară și vie memoria colegului și prietenului Nicolae Dabija.”

„Faptul că azi pot scrie românește cu grafie latină i se datorează regretatului Nicolae Dabija. Dânsul ne-a fost dascălul în acest sens. Sunt mândru de faptul că programele școlare îi vor învăța multe decenii înainte, multe generații înainte opera și creația acelui care a fost Nicolae Dabija.”

„Unul din titanii literaturii românești a plecat în eternitate. A plecat dar ne-a lăsta o temă pentru acasă pe care noi cu dumneavoastră avem datoria morală să o îndeplinim cu multă responsabilitate și solidaritate.”Cei care l-au cunoscut pe Nicolae Dabija spun că acesta va rămâne în memoria lor ca un om cu inimă mare, mereu gata să îi asculte.

„O personalitate puternică care a știut să lupte pentru tot ce a însemnat identitatea națională, limba noastră română. Să spună și să ne încurajeze pe noi ca să îi urmăm păsul.”

„Este o mare durere pentru mine, o mare tristețe și multe lacrimi. Pentru că ultima întâlnire pe care am avut-o cu domnul Dabija a fost pe 20 decembrie la gala noastră. Era plin de viață, era atât de vesel , atât de senin.”

„Nicolae Dabija a fost unul din făuritorii și cei care au stat la baza mișcării de renaștere națională în Republica Moldova. Un scriitor de geniu care are o opera extraordinară șI care merită valorificată în continuare.”

„L-am cunoscut pe domnul Dabija pentru că am fost împreună deputați în parlament în perioada anilor 1998 – 2001. A fost o valoare ca scriitor, ca om , ca gânditor , ca și om de stat.”

„Consider că o stradă din Chișinău, o instituție de cultură, o instituție de învățământ trebuie să îi poarte numele Este o durere nemărginită cum a fost cu Grigore Vieru, cu Ungureanu. Leonida Lari, Ion Vatamanu la fel și cu Nicolae Dabija. Toți suntem trecători.”

La înmormântarea scriitorului oamenii au venit cu tricolor, busuioc și cu flori pentru a-i aduce un ultim omagiu.

„Un om înflăcărat ca Dabija mai trebuie să avem. Regretăm cu durere în suflet că încet cu încet ne părăsesc oamenii de valoare din Basarabia. ”

„Am venit cu o verbă de busuioc să o pun la cap. Suntem în lacrimi se duc patrioții rând pe rând.”

Scriitorul și publicistul Nicolae Dabija s-a stins din viață la vârsta de 72 de ani fiind răpus de noul coronavirus. Scriitorul s-a născut în data de 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. Este autor a peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri. Nicolae Dabija a fost semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova. În perioada 1989-1991 a fost deputat în Sovietul Suprem al URSS, iar în anii 1990-1994 și 1998-2001 – deputat în Parlamentul Republicii Moldova.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..