Zi de doliu pentru cultura Naţională! S-a stins din viată, la vârsta de 101 ani, pictoriţa Valentina Rusu Ciobanu

Zi de doliu pentru cultura Naţională! S-a stins din viată, la vârsta de 101 ani, pictoriţa Valentina Rusu Ciobanu

Distribuie

Zi de doliu pentru cultura Naţională.
S-a stins din viaţă, la vârsta de 101 ani, renumita pictoriţă Valentina Rusu-Ciobanu.
Ministerul Culturii nu a anunţat încă programul funerar, dar promite să vină mâine cu un scenariu în acest sens.
Preşedinţia, Parlamentul, Guvernul şi Ministerul Culturii au publicat acelaşi necrolog, în care şi-au exprimat regretul pentru decesul artistei.

Maia Sandu scrie că Valentina Rusu-Ciobanu a desenat Moldova în culori luminoase și clare, în chipuri de oameni, peisaje și compoziții de natură moartă. Picturile artistei sunt delicate și fine ca ea – blândă, modestă, cu zâmbet timid și privire sclipitoare, dosită după ochelari. Preşedintele ţării transmite condoleanţe familiei artistei şi afirmă că trecerea în nefiinţă a pictoriţei este o mare pierdere pentru Moldova.

Fostul ministru al culturii, Monica Babuc, a postat pe Facebook un mesaj de regret pentru decesul Valentinei Rusu-Ciobanu. A fost nu doar o artista de geniu, care lasă în urmă un tezaur de artă plastică fără de preţ, ci şi una din puţinele reprezentante ale intelectualităţii naţionale formate în interbelic, care a supravieţuit cumplitele vremi de exterminare a tot ce a fost adevărat si românesc, scrie Monica Babuc.

Un mesaj de condoleanţe în memoria distinsei artiste a transmis şi Primăria Capitalei. Într-un comunicat emis de autorităţile municipale se menţionează că „Valentina Rusu-Ciobanu este considerată de criticii de artă drept un geniu al culturii basarabene, care lasă moștenire un patrimoniu de o valoare incontestabilă, plină de semnificație spirituală pentru spațiul cultural românesc”.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut în 1920. Primele sale lucrări au apărut în anii ’50 , iar pentru aportul adus culturii naţionale pictoriţa s-a învrednicit cu numeroase premii: Maestru Emerit în Artă, Artistă a Poporului, „Ordinul Republicii”, Premiul Uniunii Artiştilor Plastici şi Cetăţean de onoare al Chişinăului. Anul trecut, Valentina Rusu-Ciobanu a fost decorată cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer de către preşedintele României, Klaus Iohannis.

 


Distribuie
..