Zi neagră din calendarul Azerbaidjanului. La Chișinău au fost comemorate victimele războiului din Karabahul de Munte

Zi neagră din calendarul Azerbaidjanului. La Chișinău au fost comemorate victimele războiului din Karabahul de Munte

Distribuie

Un minut de reculegere în memoria celor căzuţi în război a fost ţinut şi în curtea Ambasadei Azerbaidjanului în Republica Moldova.
Ambasadorul azer a precizat, că regiunea eliberată reprezintă şi acum un pericol, din cauza celor 1 milion de mine active, rămase după încetarea luptelor.

Cu drapele, flori şi pozele celor decedaţi în conflict, reprezentanţii comunităţii azere din Moldova au venit la Ambasada Azerbaidjanului din Chişinău, pentru a-şi comemora conaţionalii decedaţi în războiul pentru eliberarea Karabahului de Munte.

„Orice război înseamnă vărsări de sânge, durere şi lacrimi.”

„Orice conflict, orice război este mereu un necaz şi pentru cei care îl declanşează, şi pentru cei asupra cărora se năpustesc. Este o durere. S-a încercat de mulţi ani să se rezolve această problemă pe cale paşnică, dar nu s-a reuşit din păcate.”

” 2903 cetăţeni au decedat, şapte persoane sunt date dispărute. Din câte ţineţi minte, ofiţerii armeni i-au atacat şi pe cetăţeni civili, cu rachetele, departe de zona de luptă, unde au decedat mulţi civili nevinovaţi.”

Participanţii la manifestaţie spun că poporul azer a plătit un preţ prea mare pentru recuperarea regiunii ocupate.

„Ziua aceasta înseamnă pentru noi ziua victoriei şi ziua tragediei naţionale. Ziua victoriei, pentru că am eliberat teritoriile noastre. Tragedie, deoarece asupra cetăţenilor nevinovaţi au fost aruncate rachete şi bombe.”

La eveniment a fost prezent şi ambasadorul Republicii Turcia de la Chişinău.

„Armata azeră a pierdut 2881 de soldaţi. Noi îi numim pe cetăţenii Azerbaidjanul „fraţii noştri”, deoarece suntem o naţiune, dar două state diferite. De aceea mă aflu aici, ca să îi pomenim pe toţi şi să mă rog pentru ei.”

Această tânără s-a născut în Karabahul de Munte, iar în anii 90 s-a numărat printre cei cinci mii de azeri care şi-au găsit un refugiu în Moldova.

„Până acum ,eu am 24 de ani nu am văzut niciodată patria mea. Am crescut în Moldova. Până la ziua de astăzi niciodată nu am văzut doar am auzit despre locuri, acum pot pleca în linişte.”

Cei aproape un milion de refugiaţi plecaţi în toată lumea acum 30 de ani îşi vor putea vedea meleagurile natale abia după ce teritoriul Karabahului de Munte va fi deminat. Potrivit estimărilor, numărul minelor active depăşeşte 900 de mii.
Autorităţile ţării noastre şi-au anunţat susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Azerbaidjanului încă de la începutul conflictului armat din Karabahul de Munte, izbucnit acum 30 de ani între Azerbaidjan şi Armenia. Cele două ţări au semnat cu medierea Rusiei un acord, pentru a pune capăt ostilităților în conflictul din Karabah, după şase săptămâni de lupte. Premierul armean Nikol Pașinian a declarat atunci că armistiţiul respectiv nu înseamnă o înfrângere pentru Erevan. În cele şase săptămâni de război de acum un an din regiunea Nagorno-Karabah au decedat peste cinci mii de oameni din ambele ţări, însă preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a declarat că bilanţul ar fi de cinci ori mai mare decât cel oficial.


Distribuie
..