Zilele filmului românesc au debutat cu una dintre cele mai bune pelicule cinematografice

Zilele filmului românesc au debutat cu una dintre cele mai bune pelicule cinematografice

zilele filmului iromanesc

„Zilele filmului românesc” au început, la Chișinău, cu una dintre cele mai bune pelicule cinematografice noi de peste Prut: „Senatorul melcilor”. Pelicula a fost vizionată joi de zeci de spectatori și a fost proiectată în prezența actorului principal, Dorel Vișan. Rolul lui în acest film a fost cel mai remarcabil din cariera sa. În calitate de invitat special al evenimentului, Dorel Vișan a organizat și o discuție cu spectatorii.

Filmul „Senatorul melcilor” este o producție a anului 1995, în regia lui Mircea Daneliuc. Pelicula îl pune în prim-plan pe un senator, pe nume Vârtosu, venit de la București la o vilă montană, pentru a inaugura o turbină eoliană.

Vizita senatorului stârnește un val de reclamații din partea țăranilor, nemulțumiți de felul cum au fost reîmproprietăriți, dar demnitarul preferă să-și vadă de imaginea, confortul și interesele proprii. Într-un final, conflictul generează în unul etnic și se sfârșește cu o serie de omoruri și un sat incendiat în Mureș. Dincolo de mesajul politic, actorul spune că morala acestui film este mult mai profundă.

„Cu mesaje de umanitate, cu mesaje de iubire, cu mesaje de unitate, tot ce este frumos, că ce este urât se descoperă rapid”, a spus DOREL VIȘAN, actor.

Actorul o organizat apoi o dezbatere cu publicul.

„Fără public, ceea ce facem noi nu are nicio valoare, pentru ei este făcut și ei trebuie să închidă cortina, aici mereu am găsit un public minunat”, a spus DOREL VIȘAN, actor.

„Mi-a plăcut mult, un film autentic, o senzație de putere, puterea emoțiilor. Un actor jos pălăria”, a spus o spectatoare.

„Simt o apartenență și noi putem să înțelegem foarte bine filmele lor. Eu simt că și noi, Republica Moldova este reprezentată prin asta”, a menționat o altă spectatoare.

La împlinirea vârstei de 85 de ani, actorul Dorel Vișan a fost invitatul special al actualei ediții a Zilelor Filmului Românesc. Actorul mai joacă și în alte filme, prezentate la Chișinău: „Iacob” și „O lacrimă de fată”.

În cadrul acestui eveniment cinematografic, pot fi vizionate cele mai noi producții realizate peste Prut și premiate la unele dintre principalele festivaluri de film, precum cele de la Cannes, Veneția și San Sebastian.

„Ne bucură că și interesul crește de la an la an. Mă bucur că în acest an se desfășoară în condiții moderne, pentru că era păcat ca filmele de succes la nivel internațional să nu fie privite la cea mai înaltă calitate”, a declarat ADRIAN DUPU, Secretar de Stat Departamentului pentru Relații cu Republica Moldova.

„Trebuie să facem nu doar poduri fizice, dar și culturale, poduri în cinematografie, poduri în educație, asta trebuie să facem noi românii de pe ambele maluri ale Prutului”, a precizat LILIANA NICOLAESCU-ONOFREI, șefa comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

În octombrie, Zilele Filmului Românesc vor avea loc în alte cinci orașe din Republica Moldova: Bălți, Soroca, Nisporeni, Călărași și Cahul.

„Mergem în fiecare oraș câte două zile de program, iar la Bălți vom avea trei zile, încă o lună de acum încolo vom merge în cinci orașe. O să începem la Bălți și vom încheia la Cahul pe 30 octombrie”, a spus DUMITRU GROSEI, organizator Zilele Filmului Românesc.

Zilele Filmului Românesc se află la a opta ediție, în acest an.

..