Ziua Diasporei la Călărași. Discuții de suflet, bucate tradiționale și multă voie bună între localnicii reveniți de peste hotare

Ziua Diasporei la Călărași. Discuții de suflet, bucate tradiționale și multă voie bună între localnicii reveniți de peste hotare

Distribuie

Ziua Diasporei a fost marcată la Călăraşi, cu sloganul „Diaspora acasă, se implică!”.
Aici a fost deschis un târg, al mesterilor populari.
Şi cei de acasă, şi cei plecaţi peste hotare şi-au povestit istoriile de viaţă, şi au gustat împreună din bucatele moldoveneşti.

Un târg cu produse autohtone a fost organizat pentru moldovenii reveniţi de peste hotare. Tatiana Chiriac, unul din meşterii locali, a adus la târg bijuterii şi compoziţii din nuferi.

„Ne-am dorit să fim aici, alături de cei care au venit la această întâlnire, deoarece nuferii dispun spre armonie, linişte, puritate sufletească. Condiţiile de acolo, dar şi cele de aici, ne pun în situaţii destul de presante, stresante.”

O altă localnică şi-a expus colecţia de păpuşi.

„Pentru a arăta că şi acasă se poate de făcut lucruri frumoase. Dor de casă, ceva inedit, ceva ce acolo nu se întâlneşte.

Special pentru târgul din Călăraşi au fost preparate dulciuri delicioase.

„Am decis să vin la această sărbătoare ca să întâlnim diaspora, oaspeţii din alte localităţi, localnicii de la noi din Călăraşi, pentru a demonstra că acasă totuşi se poate de câştigat şi de mâncat gustos, frumos şi de susţinut ţara noastră aici pe loc.”

Micii producători au fost apreciaţi de vizitatori – moldoveni reveniţi la baştină.

„La târg am venit ca să ne întâlnim cu prietenii, să vedem ce se vinde, ce se produce, poate a apărut ceva nou. Iar dacă este posibilitate, să procurăm ceva pentru a avea cu noi o amintire de acasă, o bucăţică de casă.”

„Fiind parte din diaspora, am venit la asemenea evenimente pentru a procura lucruri care să le luăm cu noi pentru a le da oamenilor de acolo şi a le împărtăşi cultura noastră. Noi vrem cu toţi să ne întoarcem înapoi. ”

Organizatorii afirmă că, prin astfel de evenimente, au scopul de a-i motiva şi determina pe cât mai mulţi conaţionali de-ai noştri să revină în ţară.

„Vrem să diversificăm, să fie totuşi o sărbătoare în care diaspora să se simtă bine la ea acasă, să poată să cumpere din produsele meşterilor şi a producătorilor mici care aici investesc şi aici au nevoie de susţinere. ”

Evenimentul dedicat Zilelor Diasporei a ajuns, în acest an, la a treia ediţie.


Distribuie
..