Ziua Internaţională a Monumentelor. Zeci de ciclişti au mers pe două roţi pentru a sensibiliza societatea privind starea precară a obiectivelor istorice din ţară

Ziua Internaţională a Monumentelor. Zeci de ciclişti au mers pe două roţi pentru a sensibiliza societatea privind starea precară a obiectivelor istorice din ţară

Distribuie
 • 40
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  40
  Shares

Au mers pe două roţi pentru a sensibiliza societatea privind starea precară a monumentelor istorice din ţară. În acest mod, zeci de ciclişti profesionişti, dar şi amatori au marcat Ziua Internaţională a Monumentelor. Traseul acestora a cuprins câteva obiective istorice din Capitală, iar punctul final a fost biserica Sfântul Alexei din satul Pohrebea, raionul Dubăsari.

Startul cursei a fost dat la ora 10 dimineaţa, în faţa Muzeului Zemstvei, după care, cicliştii s-au îndreptat spre una dintre Sinagogile din Capitală.

„În ultimii 40 de ani este într-o situaţie de abandon, este o ruină. Acum comunitatea evreiască este în căutarea acelor fonduri care va prevedea demararea demararea şantierului de restaurare. 60 de milioane de lei sunt necesare pentru a conserva, restaura şi valorifica această ruină”, a afirmat directorul Agenţiei pentru Inspectare şi Restaurare a monumentelor, Ion Ştefăniţă.

La câţiva kilometri distanţă, cicliştii au făcut un alt popas, la Moara Roşie.

„Este printre puţinele monumente din patrimoniul industrial al Capitalei, construită în deceniul al VIII-lea al secolului XIX. Iniţial moara era doar în două nivele, după un incendiu care s-a petrecut la sfârşitul secolului XIX au fost adăugate alte două nivele şi mansardă, fiind construită cu cărămidă roşie, de aici vine denumirea, Moara Roşie din Chişinău”, a spus directorul Agenţiei pentru Inspectare şi Restaurare a monumentelor, Ion Ştefăniţă.

Participanţii speră că acţiunea lor va reuşi să sensibilizeze societatea.

„Trebuie de păstrat monumentele arhitecturale, au o importanţă foarte mare pentru societatea noastră, ca şi aspect, ca şi dezvoltare economică”.

„Am văzut câteva monumente şi am văzut că sunt într-o stare dezastruoasă, trebuie de luat măsuri urgente pentru a nu le pierde, asta este faţa oraşului nostru”.

La cursă s-au alăturat şi diplomaţi străini acreditaţi la noi în ţară.

„Pentru ţară este foarte important să protejeze cultura, dar şi pentru turişti acest lucru este foarte important, pentru că este interesant să se plimbe printre aceste case”, a menționat reprezentantul Ambasadei Franţei, Giovanni Cavallaro.

„Intenţionăm să colaborăm cu Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor pentru desfăşurarea acţiunilor de sensibilizare în legătură cu importanţa patrimoniului frumos al ţării voastre”, a comunicat şeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin.

Cursa a continuat până la bijuteria arhitecturală din satul Pohrebea, raionul Dubăsari – o biserică construită acum un secol şi care în prezent se află într-o stare deplorabilă.

Potrivit Agenţiei pentru Inspectare şi Restaurare a monumentelor, în Capitală sunt 16 monumente aflate în stare avariată.


Distribuie
 • 40
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  40
  Shares